
Folosindu-se de accelerometru, cercetătorii au urmărit nivelul de activitate la peste 500 de copii în decurs de o săptămână și au observat că cei care făceau pauze active în timpul unui program static (privit la televizor sau calculator de pildă) au indexul masei corporale mai mic și riscuri cardiace mai scăzute decât copiii care nu alternau sedentarismul cu exercițiul fizic.
Un aspect interesant pe care-l scoate în evidență acest studiu este faptul că de probleme de sănătate asociate cu sedentarismul pot fi afectați chiar și unii copiii activi, deoarece chiar și pentru aceștia, o perioadă de repaus îndelungată udevine nesănătoasă.
„Dacă nu ne mișcăm pentru o perioadă lungă de timp, cantitatea de zahăr și grăsime din sânge crește, determinând corpul să producă mai multă insulină” spune dr. Travis Saunders, unul dintre inițiatorii studiului. „În timp, acest lucru duce la creșterea tensiunii și a nivelului de colesterol și, mai departe, la obezitate și chiar diabet”.
Nu uita că, în cazul în care copilul se învață de mic să fie sedentar, el va continua acest stil de viață și la maturitate. Iată cele mai eficiente moduri de a evita sedentarismul la copii.
Limitează timpul în fața ecranului
Fie că este vorba de calculator, fie de televizor, două ore pe zi sunt suficiente pentru un preșcolar (copiii sub doi ani nu ar trebui să se uite deloc). Televizoarele și tot ceea ce presupune ecrane/ monitoare nu trebuie puse în dormitorul copiilor, pentru a evita o vizionare prelungită și reducerea orarului de somn.
Stabilește un program de joacă afară
Alege un moment al zilei care să fie rezervat exercițiului fizic și respectați-l.
Stimulează joaca și în interior
Pentru zilele friguroase care îl țin pe copil în casă există jocuri precum „Nu te supăra frate”, „Piticot”, cărți de colorat, puteți desfășura activități creative, să decupați, să lipiți, să faceți colaje – opțiuni mult mai bune și nu chiar atât de statice ca privitul la televizor.
Încurajează pauzele dese
Dacă observi că micuțul stă fără să miște mai mult timp, roagă-l să te ajute cu ceva, cheamă-l să-i arăți ceva interesant sau du-te pur și simplu și gâdilă-l puțin. Orice contează!
Foto: Guliver/ Thinkstock