
Dr. Vythoulkas spune că principalul motiv pentru care pot să apară și astfel de situații (sarcină în perioada fără menstruație de după naștere) este faptul că nu știi care este prima lună când apare menstruația și, deci, ovulezi. Cum menstruația apare după ovulație, nu știi care este prima lună când aceasta se petrece. „Situaţiile în care o femeia care alăptează rămâne însărcinată, deşi alaptează și nu are menstruație, sunt destul de rare, fără însă a lipsi”, subliniază acesta.
Cât timp lipsește menstruația după naștere și cum se instalează
Pe perioada alăptării, menstruația este inhibată de secreția mai mare de prolactină, cunoscută și sub numele de hormonul mamotrop (de altfel, secreția mai mare de prolactină poate fi un motiv de infertilitate pentru femeia care nu alăptează). Intervalul de timp în care lipsește variază, deoarece fiecare organism este diferit. În general, lipsește câtă vreme vorbim despre alăptare exclusivă și, după ce bebelușul împlinește 6 luni și începi diversificarea alimentară, e foarte probabil să vină și menstruația. „Dar nu e o regulă și deci nu e nimic anormal dacă nu vine”, explică Andreas Vythoulkas. „După cum se poate să apară mai devreme de 6 luni, chiar în condițiile unei alăptări exclusive”.
Prima menstruație după naștere poate fi modificată, în sensul că va fi mai abundentă decât înainte de naştere. Dar nici aici nu e o regulă. Depinde de fiecare organism în parte și există cazuri în care menstruația rămâne exact la fel și după naștere.
Specialistul recomandă
- Momentul potrivit pentru o nouă sarcină depinde de felul nașterii prin care tocmai ai trecut. Dacă ai născut natural, atunci se poate întâmpla oricând, începand cu 2-3 luni după naștere. În privința operației de cezariană, e bine să încerci să concepi din nou la 14 luni după naștere, astfel încât între cele două operații de cezariană să treacă doi ani.
- Alăptarea nu este o metodă contraceptivă, nu oferă o protecţie de 100%, chiar dacă menstruația nu a apărut deloc. Drept urmare, pentru a evita sarcini apărute la momente nepotrivite, e bine să folosești și alte metode de protecţie.
Editor: Adina Gruia, Foto: Guliver/ Thinkstock