Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mersul inainte de 1 an

Mersul inainte de 1 an

bebelus de-a v-ati ascunselea

Copilul are insa nevoie de 5 ani ca sa parcurga toate etapele necesare pentru a-si controla pe deplin corpul.

Iata, intr-o maniera comprimata, dezvoltarea psihomotorie a copilului pana la varsta de 1 an:

In primele 3 luni

Miscarile sunt neorganizate, spontane, fara un scop precis. Copilul tine pumnii stransi, stand cu membrele felxate. La o luna tinde sa fixeza cu privirea, pentru cateva momente, un punct de interes. Incearca sa paseasca, in mod reflex, cand e sustinut.

La 2 luni, urmareste un obiect pe directie orizontala, de la un capat la altul. Incepe sa surada si sa gangureasca. Distinge tonalitatea sunetelor. La 3 luni cunoaste o dezvoltare importanta a simturilor. Poate percepe culorile (rosu, verde), distinge gustul acru de cel sarat, prinde obiecte mari, se joaca cu manutele, rade. Treptat, invinge forta gravitationala: sprijinindu-se pe palme isi ridica trunchiul.

Este stadiul miscarilor necoordonate. Acum intoarce capul spre persoana care il striga, distinge bine gusturile, poate sta sprijinit pe palme, orietandu-si capul in ambele sensuri. Retine obiectele de care este interesat si se bucura la vederea persoanelor apropiate.

La 5 luni incepe sa pedaleze, stand pe spate. Isi prinde picioarele cu mainile, incercand sa le duca la gura. La 6 luni poate sta in sezut.

Campul lui vizual se largeste: „ecranul” devine panoramic. Se poate rostogoli in toate sensurile. Se apleaca dupa obiecte.

Intre 7 si 10 luni

Intram in stadiul de debut al coordonarii. La 7 luni reuseste sa se ridice singur in sezut. Se prinde de grilajul patului. Arunca obiecte si incepe sa emita vocalize. La 8 luni incepe sa se ridice din sezut in picioare. Prinderea obiectelor nu se mai face cu toata mana, incepand sa-si foloseasca cea mai importanta unealta: degetul mare. Tinandu-se de grilajul patului, in pozitie verticala, executa miscari de flexie si extensie a picioarelor. La 9 luni se poate ridica in „patru labe”. Sprijinindu-se de propriile picioare, se „catara” in pozitie verticala. Pronunta cuvinte din doua silabe.

Se poate roti fara sa-si piarda echilibrul. Merge in patru labe, incearca sa paseasca, la inceput temator, apoi din ce in ce mai hotarat. La joaca e tot mai inventiv: scoate bilele dintr-o galetusa, se deplaseaza dupa jucarii, bate din palme, face cu mana.

Intram in stadiul coordonarii partiale, care tine pana la 2 ani.

La 11 luni

Poate merge in picioare, sprijinit sau uneori singur, pe distante de 2-3 metri.

La 1 an echilibrul este mai sigur, chiar daca merge leganat, cu baza larga de sustinere. Daca merge mai mult pe varfuri nu trebuie sa va speriati: asa e la inceput. Poate merge si lateral, prinzandu-se de obiecte.

Comments

comments

Lasă un răspuns