
În acest fel, îl înveți să devină interesat de natură, de animalele din jur, să pună întrebări și îi stimulezi curiozitatea.
Dacă vă aflați într-o grădină, căutați prin iarbă un melc. Lansează întrebările de la care pleacă observația voastră: Ce se întâmplă dacă punem melcul pe o bucată de plastic? Dâra pe care o lasă este lipicioasă sau nu?
Cum decurge observația
Ia o bucată de plastic și așază melcul pe ea. Dacă o să vrea să se dea jos de pe ea, schimbă-i ușor direcția. Dacă rămâne nemișcat, ascuns în cochilie, aveți răbdare: melcii nu sunt niște ființe rapide, după cum știți, și până să-și facă puțin curaj au nevoie de ceva timp.
După ce a traversat bucata de plastic, eliberează-l în iarbă.
Studiați ce a lăsat în urmă. Pe bucata de plastic ar trebui să observați o dâră îngustă, ca o mucozitate.
Studiați secreția rămasă. Așază câteva frunzulițe pe o suprafață curată și presează bucata de plastic pe ea, apoi ridic-o în aer. Ce se întâmplă? Încercați același lucru cu o monedă. Presară pe suprafața curată puțin nisip, apoi presează din nou bucata de plastic. Observați ce se întâmplă. Notați observațiile într-un caiet. Acestea pot fi însoțite și de desene realizate de copil care să sugereze fiecare etapă. Puteți folosi un cronometru pentru a vedea cât timp rămân lipite lucrurile.
Spălați-vă pe mâini!
Rezultatele observației
Dâra lăsată de melc este destul de lipicioasă, prin urmare bucata de plastic va aduna pe ea câteva frunzulițe. Dacă este foarte lipicioasă, va putea chiar să ridice pentru scurt timp moneda. Nisipul se va lipi pe dâră, formându-se un fel de potecă nisipoasă.
De ce?
Melcii sunt niște vietăți uimitoare, care se cațără foarte bine. Ei își mișcă piciorul muscular și lung pe pământ, pe o „pârtie” pe care o realizează din mucusul lor – o combinație de zahăr și de proteine. Aceasta le permite să se deplaseze prin locuri dificile care, altfel, le-ar putea răni piciorul sensibil. Această mucozitate este alunecoasă când se află sub melc, iar după ce melcul trece devine din ce în ce mai lipicioasă. Aceste două proprietăți îl ajută pe melcul nostru în două feluri: să străbată porțiuni dure și să urce pe copaci și plante fără să cadă. Melcii produc mai mult mucus când plouă!
Știai că?
Secrețiile de melc sunt folosite în industria cosmetică? Pe lângă creme și seruri faciale, un japonez a inventat un tratament prin care lasă melcii să se plimbe pe fața pacientelor timp de 60 de minute. Mucusul de melc conține un amestec de proteine puternice, antioxidanți și acid hialuronic și se pare că ajută pielea să rețină umezeala, calmează inflamația și că îndepărtează celule moarte ale pielii.
Sursa: www.education.com
Foto: Image Courtesy of m_bartosch/ FreeDigitalPhotos.net