Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Metode de calmare a bebelusului – "Cei 5 S"

Metode de calmare a bebelusului – "Cei 5 S"

Bebeluș care să nu plângă nu există! Dar ce te faci când pare că nu se mai oprește? Uite câteva metode care te ajută să-l liniștești pe bebe.

Cei 5 S înseamnă: „swaddle” – înfăşat, „side or stomach position” – poziţie laterală sau pe stomac, „shush” – se referă la sunetul de liniştire „şşş…”, „swing” – legănat şi „suck” – supt, acestea fiind elemente prin care poti crea un mediu care îl îmbie pe nou născut la somn.

Înfăşatul

În cartea „The Happiest Baby on the Block”, Harvey Karp, profesor asistent de pediatrie la Şcoala de Medicină de la Universitatea din California, te sfătuieşte să-ţi înfăşezi bebeluşul agitat cu braţele pe lângă corp, într-o pătură subţire. Aceasta este prima dintre cele cinci metode de calmare. Există, desigur, şi varianta în care bebelusii pot fi înfăşaţi cu braţele lor libere, dar Karp spune că este esenţial ca braţele bebeluşului să fie în interiorul păturicii.
Înfăşatul calmează copilul deoarece îi oferă sentimentul de siguranţă de dinainte de naştere. După luni în care a locuit într-un mediul strâmt, lumea este „prea mare” pentru el. De asemenea, înfăşatul cu braţele în interiorul păturicii, previne mişcările de zbatere şi-l ajută să nu mai tresară la atingerile proprii. Înfăşază copilul noaptea şi când este agitat. Nu-l înfăşa când este treaz, liniştit şi fericit!

Somn pe stomac şi pe o parte

Pentru a reduce riscul de moarte subită, experţii recomandă ca bebeluşii să doarmă pe spate, dar, aşezaţi pe stomac sau pe o parte, bebeluşii se liniștesc mai uşor. De aceea este una din cele mai bune metode de calmare. Foloseşte această metodă pentru calmare, nu pentru somn! Ţine-ti copilaşul care plânge în braţe sau în poală, aşezat pe burtică sau pe o parte sau pune-l pe umărul tău. Nu-l pune niciodată pe spate sau pe o parte când este adormit. După ce adoarme, aşază-l înapoi pe spate.

Şşşş

Este un sunet care calmează bebeluşul, nou-născutul venind dintr-un mediu zgomotos (în burtica mamei auzea sunetele corpului ei) şi nu are nevoie de tăcere deplină. Apropie-ţi buzele de urechea copilului şi fă „şşşş”, atunci când este înfăşat sau stă pe burtică ori pe spate. Trebuie să faci „şşşşş” la fel de tare pe cât plânge şi, pe măsură ce se linişteşte, tot mai încet. Pe lângă această metodă, poţi folosi un CD cu sunete albe, dar Harvey Karp atenţionează că nu toate sunt la fel de eficiente. E posibil ca zgomotul ventilatorului, al maşinilor să nu-şi facă efectul, el având nevoie de sunete mai joase.

Legănatul

Legănatul propus de Karp nu este cel tradiţional, este vorba de o metodă mai energică. În uter, copilul a fost zgâlţâit şi scuturat, prin urmare aceste mişcări îi sunt familiare copilului. În timp ce-i faci „şşşş” copilului înfăşat, ţinându-l pe burtică sau pe o parte şi susţinându-i capul, realizează mişcări scurte înainte – înapoi (aproximativ 2 cm în orice direcţie).

Suzeta

În cazul în care se mai impune o măsură, oferă-i copilului tău înfăşat o suzetă. În combinaţie cu poziţia pe burtică sau pe lateral, cu calmarea prin „şşş” prelung şi legănare, adăugarea suzetei poate fi elementul care garantează succesul. În plus, suzetele reduc riscul morţii subite şi pot fi păstrate şi în pat.

Harvey Karp despre „Cei 5 S” ca metode de calmare

Harvey Karp spune că, aplicate corect, aceste metode garantează succesul în 98% din cazuri.
Nu este obligatoriu să se treacă prin toate cele 5 etape, pentru unii bebeluşi este suficient să fie înfăşaţi şi aşezaţi pe burtică, de pildă. Fiecare bebeluş este unic, de aceea trebuie să vezi ce i se potriveşte cel mai bine puiului tău.
Metoda Karp vizează bebeluşii de până la patru luni.

Comments

comments

Lasă un răspuns