Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mirela Retegan, antrenorul părinților pentru… joacă

Mirela Retegan, antrenorul părinților pentru… joacă

Ai vrea să te joci cu copilul tău, dar nu prea mai știi cum? Mirela Retegan te invită la întâlnire cu „Antrenorul părinților“, turneu susținut în marele orașe ale țării.

Mirela Retegan este este jurnalist, a scris și produs spectacole pentru copii, a inventat personaje și a publicat cărți. Mai mult decât atât, este creatoarea Zurli și antrenorul părinților la atelierele de joacă organizate pentru părinți.
Mulți dintre părinții care participă la aceste „sesiuni de joacă“ o citesc pe blog, alții o știu din sălile de spectacol. Doar că la aceste întâlniri descoperă o mamă care le povestește cum a ajuns să fie cea mai bună prietenă a copilului ei. Cum, prin jocurile inventate de ea, creșterea copilului a fost o bucurie și nu o corvoadă. Îi învăță lucruri pe care ei le pot face să ușureze toate momentele care pot să pară dificile: trezitul, mâncatul, spălatul, activitățile din casă și cele din trafic și multe altele. Și redescoperirea bucuriei de-a se juca, pentru că noi chiar ne jucăm, practic.

Ce înseamnă „Antrenorul părinților“?

Antrenorul Părinților este un concept care vrea să adune într-o singură echipă părinții din România care vor să crească mai degrabă copii fericiți, decât copii cuminți. E un teren de joacă, mai degrabă decât o sală de clasă. Eu nu sunt un profesor așa cum sunt toți trainerii care vin la tablă și ne scriu reguli și algoritmi care au ca rezultat rețeta creșterii unui copil. Nu sunt un arbitru care vine să scoată cartonașul galben sau roșu și să te elimine câteva minute drept pedeapsă. Eu sunt cu ei în teren și jucăm împreună în același meci, pe care îl câștigăm sau îl pierdem ÎMPREUNĂ.

Cum ți-a venit această idee?

Nu e ideea mea. A venit firesc, din partea părinților. O prietenă pe care am ajutat-o cu tot felul de idei mi-a spus: „Nu vrei să fii antrenorul meu?“. Și de aici până la ANTRENORUL PĂRINȚILOR nu a mai fost decât un pas.

Crezi că noi, cei mari, am uitat ce înseamnă jocul?

Nu neapărat am uitat. Eu vin cu propuneri pe care le-am inventat, le-am descoperit și care țin cumva de talentul meu de a mă juca ușor cu copiii. Nu cred că toți avem acest talent. Pentru mine e greu să stau în bucătărie și atunci învăț de la bucătari. Nu știu să fac toate lucrurile din lume și le învăț de la cei care fac asta cu ușurință. Vine un moment în care îți dai seama că tu ești mai priceput la ceva decât alții, când ți se spune foarte des: „Învață-mă și pe mine să fac acasă ce ai făcut tu cu copilul meu“. Sau primești telefoane disperate din categoria: „Am în casă trei copii, mi s-au urcat pe pereți! Zi-mi un joc să le dau ceva de lucru“. Atunci poți înțelege că ceea ce tu știi, poate să le fie de folos și altora.
Dacă ești curioasă să afli mai multe, citește revista mami, ediția de octombrie, acum la chioșcuri. Mirela ne povestește cum se desfășoară astfel de workshop-uri, la ce să te aștepți și la ce te ajută sfaturile primite.
 

Program al turneului „Antrenorul părinților“

București, 2 octombrie
Iași, 16 octombrie
Brașov, 28 octombrie
Timișoara, 5 noiembrie
Cluj, 6 noiembrie
Bacău, 19 noiembrie
Constanța, 20 noiembrie
Detalii găsiți pe antrenorulparintilor.mirelaretegan.ro
Participanții vor primi și un cadou din partea Mirelei: câte un CD cu jocuri de jucat în trafic și câte un carnețel cu jocuri. Atât cât să faceți timp de o lună, în fiecare zi, ceva diferit.
Sunt sigură că după întâlnirea asta se va schimba mult percepția părinților asupra „seriozității“ cu care ne creștem copii. Din ce în ce mai mulți părinți români vor înțelege că joaca e limbajul iubirii dintre părinți și copii, spune Mirela.
 
Fragment din interviul acordat în revista mami, ediția de octombrie.
Foto: PR

Comments

comments