Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) Muzeul Național de Artă al României îmbracă culoarea roz

(P) Muzeul Național de Artă al României îmbracă culoarea roz

În fiecare an, la 1 octombrie, o clădire monument se acoperă, pentru o noapte, în lumina roz, culoare simbol a luptei împotriva cancerului de sân.

Prima ediția a Iluminării în roz a avut loc în anul 2001, odată cu lansarea Programului de Prevenire și Combatere a Cancerului de Sân. Prin acest eveniment li se amintește femeilor că cea mai sigură modalitate de a-și păstra sănătatee este examenul medical anual.
Controlul medical anual are un rolul important în depistarea precoce a cancerului și în câștigarea luptei cu acesta. Cu toate acestea, doar 17% dintre românce au făcut vreodată un test Babeș-Papanicolau, iar majoritatea nu au făcut niciodată un control pentru depistarea cancerului de sân. Situația este prezentată în studiul „Afecțiuni oncologice feminine în România”, o cercetare amplă referitoare la impactul a trei tipuri de cancer în țara noastră. Datele au expus o stare deloc optimistă, caracterizată prin implementarea deficitară a programelor de screening existente, abordări terapeutice învechite și un grad scăzut de informare a femeilor cu privire la aceste boli.

Cancerului de sân
Unitatea Mobila de Diagnostic a Cancerului de sân

Prevenția, înainte de toate

Desfășurat sub mesajul „Arta de a fi sănătoasă”, evenimentul de anul acesta marchează implicarea activă a Fundației Renașterea în acțiuni concrete, prin aducerea în prim planul strategiei naționale de sănătate, a unui program de prevenție în domeniul sănătății femeii. Dacă în 2014, în urma demersurilor făcute de Renașterea, Senatul României a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă împotriva Cancerului de Sân, anul 2016 a fost anul de lansare a Coaliției pentru Sănătatea Femeii. Parteneriat strategic între organizații non-guvernamentale, asociații de medici și pacienți și reprezentanți ai autorităților și mass-media, Coaliția dorește să aducă în atenția autorităților implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului național de screening pentru cancerul de col uterin, precum și creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.
“Luna octombrie este, la nivel mondial, luna luptei împotriva cancerului de sân. Fundația Renașterea s-a implicat constant, timp de 16 ani, în promovarea prevenției afecțiunilor oncologice prin campanii de informare și diagnosticare precoce. În acest an, am inițiat Coaliția pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat strategic între instituții publice, companii private, organizații non-profit, și asociații profesionale. Este un demers prin care ne implicăm în activități concrete de promovare a programelor de screening pentru cancer” – Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea

Cancerului de sân
Unitatea Mobila de Diagnostic a Cancerului de sân

La evenimentul de la 1 octombrie participă, ca în fiecare an, personalități din domeniul medical, artistic, oameni de afaceri, reprezentanți ai societății civile, și ai autorităților publice. Aceștia vor fi întâmpinați de membrele Boardului Fundației Renașterea, Mihaela Geoană – Președinte, Andreea Esca – Ambasador Renașterea, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Șucu, Andreea Mihai, Amalia Năstase și Monica Nistorescu, gazdele evenimentului.
Momentul iluminării simbolice a Muzeului Național de Artă al României, transmis în direct de către postul de televiziune PROTV, este urmat de prezentare Expoziţia EGAL. Artă şi feminism în România modern.

***

Fundaţia Renașterea pentru Sănătatea Femeii a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. În urma activităţii susţinute prin implementarea de proiecte de promovare a educației pentru sănătate și de conștientizare a importanței prevenției, autorităţile statului român au acordat fundației, în data de 5 februarie 2008, statutul de Organizaţie de Utilitate Publică.

Proiectele în derulare ale Fundației Renașterea:

  • Race for the Cure România – eveniment caritabil internațional, de conștientizare a importanței depistării precoce a cancerului de sân și de sărbătorire a învingătoarelor în lupta cu această maladie.
  • Campania Vieți Împletite – Brave Cut – campanie de donare de păr și strângere de fonduri pentru realizarea de peruci din păr natural destinate pacientelor oncologice.
  • Coaliția pentru Sănătatea Femeii – parteneriat strategic între ONG-uri, instituții ale statului și profesioniști din domeniul sănătății pentru a promova importanța prevenției și a reduce incidența cancerelor ginecologice și mamare în România, lansat la 30 iunie 2016.
  • Unitatea Mobilă de Diagnostic – Cancer de Sân și Col Uterin – campanie de investigații medicale oferite gratuit femeilor din orașe mici și din mediul rural.

Comments

comments