Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Momentul nașterii, între mit și realitate

Momentul nașterii, între mit și realitate

Ce e mit și ce e realitate din tot ce auzi vorbindu-se despre naștere? Nu de multe ori în viață vei primi așa o cantitate mare de sfaturi precum în perioda sarcinii, a nașterii și cea a primelor luni cu bebe. Dintr-o dată, fiecare femeie care a trecut prin asta se va simți un expert în măsură să îți dea informații fără de care (vezi Doamne!) nu ai reuși. Și asta indiferent că vorbim de rude, prieteni, ba chiar și necunoscute pe care le întâlnești la magazin, să zicem. Din păcate însă, nu toate povețele lor sunt demne de încredere. Hai să vedem care sunt cele mai comune… neînțelegeri.

MIT: Apa ți se rupe înainte de începerea travaliului

REALITATEA. În filme, sau la TV, travaliul se declanșează inevitabil cu o mare revărsare de ape, ca să zicem așa. În realitate însă, asta nu se întâmplă decât în aproximativ 10% din cazuri. De obicei, primele care apar sunt contracțiile, iar apa (membranele, adică) e posibil să nu se rupă până aproape de momentul nașterii. Chiar dacă se întâmplă să ți se rupă, totuși, apa, asta nu înseamnă automat că travaliul se va declanșa în secunda următoare (ar trebui, totuși, să îți suni doctorul care a urmărit sarcina). Cu toate acestea, deoarece riscul de infecții crește în acest caz, majoritatea doctorilor preferă să inducă travaliul în următoarele 24 de ore, pentru a nu-și asuma riscuri inutile.

MIT: Poți declanșa travaliul dacă faci sex

REALITATEA. Poate ai aflat deja, sau poate nu, că sperma conține prostaglandină, același hormon folosit deseori de medici când vor să inducă travaliul. În schimb, sperma nu conține o cantitate atât de mare pe cât ar fi necesară pentru a provoca nașterea. Și chiar dacă sexul rău nu-ți face, nici nu te ajută prea mult dacă deja te-ai hotărât să grăbești un pic momentul mult așteptat.
În mod similar, poate ți s-a spus că orgasmul este cel care poate grăbi lucrurile. Dar și acesta este decât un alt mit. Cel mult, poate provoca contracții false. În concluzie, atâta timp cât doctorul vă dă undă verde, iubiți-vă în voie, căci asta nu va declanșa nașterea.

MIT: Când cervixul s-a dilatat, intri în travaliu

REALITATEA. Cervixul se poate „șterge“ și dilata chiar și cu câteva săptămâni înainte de declanșarea nașterii. Doctorul îți va verifica cervixul la fiecare control de rutină și apoi, spre finalul sarcinii, săptămânal. Dar asta nu pentru că indica, neapărat, începerea travaliului. Măsurându-l constant, docotrului îi va fi mai ușor să facă o diferență în momentul în care tu te internezi pentru a da naștere. Ba chiar, la unele femei, contracțiile nașterii încep înainte ca cervixul să se dilateze.

MIT: Dacă ți se induce nașterea, intri imediat în travaliu

REALITATEA. Până la finalul sarcinii, multe mămici visează că li se induce nașterea (ultimele săptămâni sunt cele mai dificile, iar nerăbdarea este pe măsură). Dar să știi că asta nu înseamnă neapărat și că îți vei ține mai repede copilașul în brațe.
Majoritatea femeilor intră în travaliu între săptămânile 37 și 42. Și chiar dacă ai depășit termenul de 40 de săptămâni, docorul va aștepta probabil până la 42 de săptămâni pentru a induce travaliul. Unele dintre pacientele în cazul cărora este nevoie de inducerea nașterii, prezintă deja semne de modificări la nivelul cervixului (dilatație, subțierea cervixului). În cazul lor, răspunsul la această procedură este mai rapid. Totuși, în celelalte cazuri, abordarea se va face pas cu pas. O metodă comună este utilizarea gelului prostaglandin, care înmoaie cervixul. Dacă acesta nu își dovedește eficiența, se administrează o formă sintetică de oxitocină, hormon care stimulează contracțiile uterine. Iar toate acestea necesită timp. În plus, pe lângă procedurile în sine, hiar și după ce se declanșează travaliul, acesta poate fi mai lung și mai dureros decât travaliul declanșat în mod natural, mai ales că organismul nu este încă pe deplin pregătit pentru ce are de făcut și din cauză că oxitocina cauzează contracții mai puternice.

MIT: Doctorul stă lângă tine în travaliu

REALITATEA. Adevărul e că nu prea are cum. Gândește-te că travaliul poate dura mai multe ore, timp în care prezența sa este necesară și pentru alți pacienți – poate asistă între timp la alte nașteri sau dă consultații. În schimb, te va verifica periodic. Așa că nu te îngrijora. Oricum, nu vei fi lăsată singură (desigur, probabil ai auzit și povești nefericite, însă, în mod normal, vei avea mereu în jur un cadru medical). Asistentele sau moașele din spital sunt cele care se vor ocupa de tine pe durata travaliului și ele au pregătirea necesară pentru a te monitoriza corect și a urmări cum evoluează lucrurile. Tot ele îți vor ține doctorul la curent cu ce se întâmplă și îl vor anunța imediat dacă ceva pare a fi în neregulă.

MIT: Odată ce bebe e în brațele tale, nașterea s-a terminat

REALITATEA. Te gândeai că odată ce a venit micuțul pe lume te vei putea odihni? Nu atât de repede! Întreg procesul nașterii se încheie odată cu eliminarea placentei. Din fericire, în comparație cu expulzia, eliminarea placentei este mai puțin dureroasă – chiar dacă probabil că vei fi nevoită să împingi un pic așa încât să o dai afară. În mod obișnuit, această etapă durează aproximativ 30 de minute.

MIT: Laptele îți vine imediat după naștere

REALITATEA. De obicei, lactația (așa cum este ea percepută la modul general), se instalează la aproximativ trei zile după naștere. Asta nu înseamnă că piticul tău va îndura foame între timp! În primele zile de la naștere sânii vor produce colostru, un fluid extrem de nutritiv. Ca să fii pregătită pentru alăptare, nu ar strica să urmezi niște cursuri prenatale. A fi informată corect este unul din cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine și bebe. Vei ști la ce să te aștepți, ce probleme ar putea apărea și ce ai putea face să treceți peste ele. O altă variantă este să apelezi la un consultant în lactație, care să îți fie alături la început, până ce tu și puiul tău vă veți obișnui cu alăptarea, așa încât să vă puteți bucura de această experiență minunată.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments