
Monologul la copii este destul de frecvent. Adeseori, copilul încearcă să monopolizeze discuţia: îi întrerupe pe ceilalţi sau nu-i lasă să vorbească pentru a vorbi doar el.
Desigur, el consideră că are lucruri importante şi interesante care trebuie comunicate cu orice preţ şi care interesează pe toată lumea, de aceea nu va înţelege de ce ceilalţi se vor plictisi şi, în cele din urmă, îl vor ignora. De asemenea, se poate simţi rănit când cineva îi spune „Mai lasă-mă în pace, „Taci, o dată!”, „M-am plictisit!” sau „Nu te doare gura?”
Cum îl înveţi pe copil să fie generos
În cazul în care copilul tău manifestă tendinţa spre monolog, explică-i că un dialog presupune ca ambii parteneri să ia cuvântul şi că atunci când unul dintre ei vorbeşte prea mult, este nepoliticos şi îi plictiselte pe ceilalţi.
Sugerează-i să se pună în locul unui prieten care trebuie să-i asculte monologul nesfârşit. Întreabă-l cum s-ar simţi dacă nu ar fi lăsat să vorbească, cât de repede s-ar plictisi, ce ar dori să+i spună prietenului său.
Ce înseamnă să fii lider. Cum îi explici copilului ce este un lider adevărat
De asemenea, spune-i să nu se lase absorbit în aşa măsură de propria lui persoană şi de lucrurile pe care doreşte să le transmită încât să nu mai observe semnele de plictiseală sau chiar de enervare ale celorlalţi. În cazul în care vede că prietenii săi se uită în altă parte, îşi caută alte preocupări, fac schimb de priviri, e vremea să se oprească.
Ajută-l să înveţe să se exprime concis, încurajându-l să-ţi povestească un desen animat, un film, o întâmplare, o carte.
Foto: 123RF, Editor: Adina Gruia