
Montul este o proeminență inestetică și dureroasă ce afectează mai cu seamă degetul mare de la pocior, provocând suferință multor femei.
Montul nu este, așa cum multă lume crede, un os sau un cartilagiu nou crescut. De fapt, acesta e o proeminență a unui os normal, aflat în spatele degetului mare. Această deviație exagerată provoacă deplasarea degetului mare spre celelalte degete, dar și dureri la mers, dificultăți la încălțare și deformări ale degetelor vecine.
De ce apare montul
Hallux valgus poate fi o malformație congenitală ce apare foarte devreme, chiar de la vârsta de zece ani, dar în peste 90% din cazuri este dobândită și se declanșează pe la 40-50 de ani. Cauzele bolii nu sunt bine cunoscute, dar există câțiva factori favorizanți:
- conformația piciorului: laba piciorului lată, degetul mare mult mai lung decât celelalte.
- reumatismul
- statul prelungit în piciorul
- mersul pe distanțe lungi în mod repetat.
Încălțămintea inadecvată nu determină neapărat apariția monturilor, dar agravează evoluția celor existente.
Simptome
Montul poate rămâne multă vreme fără simptome, dar chiar și așa provoacă disconfort de natură estetică. Boala evoluează apoi în puseuri însoțite de dureri localizate în special pe marginea interioară a labei piciorului, dar și în talpă, motiv pentru care purtarea încălțămintei devine dureroasă. Din cauza frecării de încălțăminte, la nivelul montului pielea se înroșește și s einflamează, prezentând chiar plăgi și scurgeri de lichid și pot apărea bătături foarte dureroase.
Tratament
„Tratamentul chirurgical este singurul care poate corecta deformația, deși evoluția bolii este una lentă – de cele mai multe ori pe durata a zeci de ani. Pentru a alina disconfortul local, trebuie să optați în primul rând pentru încălțăminte foarte confortabilă, care să ofere suficient loc pentru degete. De asemenea, folosiți pernuțe pentru monturi, suporturi planetare sau orteze cu inserții de silicon, iar pentru calmarea durerii, creme antiinflamatoare pe bază de ibuprofen. Operația devine o necesitate atunci când pacientul acuză dureri mari, disconfort local și dificultăți când trebuie să se încalțe ori să meargă. Din fericire, operația nu este dificilă, perioada de spitalizare nefiind mai mare de 1-2 zile”. Dr. George Muntean, medic primar ortopedie-traumatologie.
Sursă: revista SĂNĂTATEA DE AZI, Foto: 123RF