
În acest ultim caz, este posibil să apelezi, de fapt, la o soluţie ale cărei rezultate sunt doar pe termen scurt. De frică, copilul tău face acum ce spui tu, dar neoferindu-i o motivaţie şi explicaţie clară, pe înţelesul lui, este foarte posibil ca, pe termen lung, problema să nu fie rezolvată.
Luăm în discuţie situaţia de mai jos:
Situația-problemă: Copilul refuză să-și strângă hainele atunci când îl rogi.
Soluția ta: Îl pedepsești.
Pe termen lung, este eficientă soluția ta? Probabil că nu.
Explicație: Mai mult decât să fie pedepsit, pentru a învăța să facă un lucru, copilul trebuie să fie motivat. Iar motivația lui nu trebuie să fie teama de pedeapsa. În loc de pedeapsă încearcă o abordare constructivă, care să aibă drept scop învăţarea.
Abordare pozitivă, în care pedeapsa este înlocuită cu motivaţia şi învățarea
- PASUL 1 Un copil de 3- 5 anișori nu poate să găsească motive clare pentru a face un lucru, așa că învață-l de ce este nevoie să-l facă (și printre motive nu trebuie să se regăsească teama că va fi pedepsit). „Spune-i: Hainele trebuie ridicate și aranjate pentru că altfel se șifonează. Spune-i exact ce să facă: Pune cămașa pe umeraș și pantalonii în sertar. Poți să îl motivezi, cu o activitate care-i place: După ce strângi hainele, poți să te joci cu plastilina. Ai grijă să nu spui dacă strângi deoarece va crede că poate alege să nu strângă”, spune psihologul Jerry Wyckoff, citat de BabyCenter.com.
- PASUL 2 Laudă-i comportamentul: „Ce frumos că ai grijă să păstrezi hainele în ordine”. Nu folosi o laudă generală de genul „Ce copil cuminte”.
Editor: Adina Gruia, Foto: Guliver/ Thinkstock