Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Motive de alarmă semnalate de Salvați Copiii

Motive de alarmă semnalate de Salvați Copiii

Sărăcia și abandonul școlar, rata ridicată a mortalității infantile, scăderea ratei vaccinărilor, care atrage după sine revenirea unor boli eradicate sau cu incidență scăzută, stigmatizarea și discriminarea copiilor în comunitate și școală, cultura agresivității ca metodă de educație, toate sunt reprezentative pentru modul în care România știe să își protejeze copiii.
Salvați Copiii România a monitorizat, pe parcursul a șapte ani (2008 – 2015) acești indicatori, ca fundament pentru Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.

Investițiile pentru copii

Mai mult de jumătate dintre copiii din România (52,2%) trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, media în UE fiind de 28%. Salvați Copiii a realizat o analiză a bugetului în România, pe 2008–2014, în cele trei domenii definitorii ale drepturilor copilului (educație, protecție socială și sănătate). Practic, nu putem vorbi în niciun domeniu de prioritate acordată copiilor în procesul de alocare a resurselor publice. Astfel, România cheltuiește, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE.

Accesul la educație

Aproape 366.000 de copii cu vârsta între 3 și 17 ani nu urmau nicio formă de învățământ în anul 2013. Într-un singur an școlar (2012–2013), aproximativ 24.400 copii au abandonat învățământul primar și gimnazial. Cifra poate fi însă mai mare, deoarece nu acoperă, de pildă, copiii care nu au mers niciodată la școală ori au abandonat școala în anii anteriori. La sfârșitul anului școlar 2014-2015, rata părăsirii timpurii a școlii a crescut cu 1,8% în numai 2 ani, de la 17,3% (2012-2013) la 19,1%.
În plus, copiii romi se confruntă cu o vulnerabilitate deosebită și sub aspectul participării la educație. Doar 42% dintre copiii romi (6-15 ani) au mers la grădiniță, în comparație cu 87% dintre copiii de alte etnii și care trăiesc în același mediu.

Discriminarea, ca atitudine de fond

Problema discriminării este pregnantă în România. Astfel, sunt discriminați copiii cu probleme de sănătate mintală (atât de colegi, cât și de profesori) sau dizabilități, copiii aparținând minorităților etnice (mai ales copiii romi), iar școala nu este un mediu care să cultive acest tip de respect. 32% dintre copii spun că ar fi de acord să stea cu un copil de etnie romă în bancă, 16% că ar fi împotriva acestui fapt, iar aproximativ 52% spun că situaţia le-ar fi indiferentă. Stigmatizare și discriminare apare și în cazul copiilor care se identifică LGBT (atât în mediul școlar, în familie, cât și în comunitate). Un raport al asociației ACCEPT arată că aproximativ 8% dintre elevii LGBT spun că au fost agresați sau batjocoriți la școală, în timp ce aproximativ jumătate din elevii non LGBT (46,5%) spun că ar fi deranjați să aibă un coleg de clasă homosexual. Îngrijorător este și faptul că profesorii fac remarci homofobe la ore (64%), fără a fi sancționați și perpetuând atitudini discriminatorii și chiar violente în rândul elevilor.

Mortalitatea infantilă

În ceea ce privește mortalitatea infantilă, fenomenul este constant mai grav în mediul rural,. Și asta din cauza accesului mai redus la servicii medicale, de distanţa mare până la localităţile unde astfel de servicii pot fi accesate, de nivelul scăzut de educaţie a mamei şi de veniturile reduse ale gospodăriei. În comunitățile rurale vulnerabile unde se desfășoară programele de prevenție ale Salvați Copiii România, 36% dintre mame nu au fost controlate niciodată de un medic ginecolog pe perioada sarcinii, iar 47% din gravide afirmă că nu au făcut nicio ecografie până la acel moment.
În ceea ce privește decesele copiilor mai mici de cinci ani, este îngrijorător faptul că aproape jumătate dintre acestea (48%) au cauze evitabile.

Abuzul, agresivitatea, violența

Deși interzise prin lege, abuzul și neglijarea continuă să fie prezente în viața copiilor din România. Astfel, un procent de 63% dintre copii spun că au fost bătuți acasă de către părinți, în timp ce 20% dintre părinți consideră încă pedepsele fizice drept un mijloc de educație a copiilor.
Iar majoritatea cazurilor de violență fizică asupra copiilor nu sunt sancționate din punct de vedere legal. În plus, 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying, în școala lor, iar 58% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying în clasa lor.

Copiii rămași singuri acasă

Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Mai mult, patru din zece dintre aceștia sunt complet lipsiţi de grija părintească. O serie de studii mai vechi indicau că datele oficiale surprind însă doar o parte din dimensiunea fenomenului, estimările studiilor indicând între 170.000 și 350.000 de copii în această situație.

Scăderea ratei vaccinărilor

Îngrijorător este și faptul că, în ultimii ani, se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale cu vaccinurile cuprinse în calendarul național de vaccinare, concomitent cu apariția unui număr mare de cazuri de boli prevenibile prin vaccinare. Pe lângă unele sincope recente în aprovizionarea cu anumite tipuri de vaccinuri, cauze importante de vaccinare incompletă a copiilor sunt şi neprezentarea şi refuzul vaccinării. Un studiu din anul 2015 despre situația vaccinării în România, arată ca 31% dintre copiii născuți vii au fost depistați ca incomplet vaccinați, în creștere față de anul precedent cu 0,7%.

Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care promoveaza din 1990 drepturile copilului in Romania, in acord cu Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, ce cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

 
Sursa: Salvați Copiii România
Foto: 123RF

Comments

comments