Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Naștere prin hipnoză? Da, chiar și în România

Naștere prin hipnoză? Da, chiar și în România

Probabil ai auzit vorbindu-se de naștere prin hipnoză. Dar ce presupune? Află de la Ditta Depner, care a adus în țara noastră metoda Marie Mongan de pregătire pentru naștere hypnobirthing.
Ce au în comun Cindy Crawford, Demi Morre sau Meryl Streep? Sunt celebre şi trăiesc în America, vei spune! Adevărat, însă nu doar aceste două asemănări ne determină pe noi să le punem într-o alăturare aleatorie, ci şi faptul că au optat pentru a naşte la spital sau acasă, cât mai natural posibil, ajutându-se de tehnici de meditaţie care să le uşureze travaliul.
Hipnoza, ca şi metodă terapeutică, a fost practicată chiar şi în Antichitate, însă bazele sale moderne au fost puse mult mai târziu, abia pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În mai puţine cuvinte, hipnoza este folosită la ora actuală de către specialişti în psihoterapie ca şi tratament complementar pentru o varietate de probleme, fobii sau adicţii, aşa cum sunt fumatul, teama de zbor sau chiar obezitatea.

Naștere prin hipnoză

În starea de hipnoză, pacientul este mult mai receptiv la sugestii care-i pot schimba convingerile şi credinţele, cu urmări terapeutice excepţionale. Când vorbim de naştere prin hipnoză, lucrurile stau puţin diferit. Bunăoară, gravida aflată în travaliu nu va fi supusă unei astfel de şedinţe, nu va intra în transă şi nici într-o stare de somnolenţă, însă, prin tehnici şi metode de relaxare pe care le-a învăţat şi repetat anterior, va reuşi să controleze atât de bine naşterea, încât această experienţă nu va mai fi una traumatizantă şi dureroasă, ci un proces lin şi firesc.

Cum poți apela la această metodă?

Mai întâi de toate, va trebui să te asiguri că maternitatea unde urmează să se întâmple acest lucru este una prietenoasă cu metode menite să uşureze aducerea pe lume a unui bebe, fie că vorbim de naştere în apă sau prezenţa unei doula în sală, alături de tine, fie chiar de naștere prin hipnoză. Apoi, lucru extrem de important şi greu de găsit în România, personalul medical va trebui să fie cooperant, să înţeleagă această filosofie şi să intervină cât mai puţin dacă naşterea decurge normal şi nu sunt nici un fel de complicaţii. Nu în ultimul rând, va trebui să urmezi cursuri speciale de hypnobirthing (naștere prin hipnoză). Din fericire, există posibilitatea de a face acest lucru şi în România. Despre toate acestea ne vorbeşte Ditta Depner, co-fondatoare a asociaţiei Mame pentru Mame, cea care a adus în premieră în ţara noastră metoda Marie Mongan de pregătire pentru naştere hypnobirthing.
Care este părerea unui specialist cu pregătire în naștere prin hipnoză despre avalanşa de operaţii de cezariană din România? Cum poate fi schimbată mentalitatea româncelor care văd în naştere nu un proces fizilogic normal, ci o stare patologică?
Femeile care aleg cezariana o fac din cauza fricii. Fenomenul a scăpat de sub control pentru că nu e o obişnuinţă să te informezi, să mergi la cursuri prenatale. Totuşi, aici femeile pot învăţa şi înţelege ce se întâmplă cu corpul lor în timpul naşterii. Astfel, reuşesc să depăşească frica care le paralizează voinţa, încrederea şi acea mentalitate modernistă a femeii care nu-şi doreşte să o mai doară ceva la naştere. În momentul în care va înţelege importanţa naşterii normale, mentalitatea se va schimba, iar cezariana nu se fa mai face la cerere.
Care sunt beneficiile acestei metode pentru mamă, dar mai ales pentru bebeluş?
Mama este releaxată, îşi învinge frica prin cunoştinţe despre fiziologia naşterii. Aceste lucruri o ajută să trăiască acel moment cu linişte şi calm, ceea ce favorizează naşterea. Este ştiut că bebeluşii sunt un fel de oglindă a stărilor mamei. Născut într-un mod netraumatic şi într-o atmosferă calmă, el nu va fi impregnat cu prime impresii care-i pot marca personalitatea de mai târziu. Bunăoară, o naștere prin hipnoză ne ajută să avem mame liniştite şi bebeluşi fericiţi, tocmai pentru că nu e doar un curs de educaţie prenatală, ci este un curs mai extins care intră mult în emoţionalul femeii.
Cum poate fi explicat conceptul unei gravide din România, care aşteaptă naşterea cu multe nelămuriri, temeri şi salvări din partea echipei medicale? Suntem pregătite pentru metode „prietenoase” de naştere (hypnobirthing, doula etc.), în contextul în care cele care au acces la informaţii şi asistenţă medicală cer de bunăvoie operaţie de cezariană în loc să opteze pentru un plan de naştere?
Simplu: mama are două variante. Cea în care-şi predă corpul unui medic, având încredere 100% în el şi deciziile sale, sau varianta în care are posibilitatea să-şi împlinească naşterea conştient. Este un moment important în viaţa unei femei, iar atunci când o face conştient şi netraumatic, nu mai e loc de depresie şi dureri. Natura ne-a lăsat construite să trecem prin acest moment firesc, doar că, de-a lungul vremii, am uitat cum se face acest lucru natural şi fără intervenţii inutile.
Femeile care cer de bună voie cezariană sunt neinformate şi nu ştiu care sunt efectele acestei operaţii asupra propriului organism sau chiar a bebeluşului. Ele nu sunt însă de condamnat, deoarece avalanşa de informaţii neplăcute este mare.
Metodele de relaxare pot fi învăţate de o gravidă astfel încât să le poată pune în aplicare singură, sau are nevoie ca în timpul travaliului să fie asistată de un specialist în naștere prin hipnoză?
Tocmai asta e frumos la această metodă, faptul că nu crează o dependenţă de educator. Oamenii învaţă la curs nişte tehnici, apoi, practicând acasă o jumătate de oră pe zi toate tehnicile de respiraţie şi de eliminare a fricii, va ajunge să le experimenteze singură. Partenerul de viaţă joacă şi el un rol foarte important în tot acest proces. Mămicile care aleg să nască prin această metodă optează de obicei şi pentru o doula, persoană care îi poate oferi un sprijin psiho-emoţional serios în timpul travaliului. În concluzie, hypnobirthing nu necesită ca specialistul să se afle lângă gravidă la naştere, ci ea va face totul de una singură, punând doar în practică tot ce a învăţat la curs: relaxare profundă şi folosirea minţii în sens pozitiv.
Este hypnobirthing o metodă care se aplică mai degrabă în cazul naşterilor la domiciliu?
Hypnobirthing se adresează femeilor care-şi doresc o naştere liniştită şi calmă. E adevărat că multe femei care fac acest curs, aflând atât de multe informaţii utile care le ajută să scape de frici şi temeri inutile, ajung să aleagă să nască acasă pentru că nu mai găsesc siguranţa în spitale. Este totuşi o opţiune personală. Eu nu recomand naşterea acasă pentru că, dacă eşti o femeie pentru care siguranţa înseamnă mediul spitalicesc, mai ales în condiţiile de acum, când există locuri unde ne pot fi respectate nevoile şi doleanţele, chiar este recomandat ca naşterea să aibă loc în maternitate.
Aţi întâlnit maternități din România care acceptă naștere prin hipnoză? Sunt cazuri care s-au materializat sau urmează să se materializeze, de maternităşi a căror viziune se poate schimba?
Cu bucurie pot spune că sunt deja trei maternităţi în ţară în care există deschidere pentru ca o gravidă să-şi nască bebeluşul în modalitatea şi stilul pe care şi l-ar dori. Faptul că putem opta pentru un plan de naştere, iar medicul pare să ne accepte acele doleanţe atâta timp cât totul merge în regulă, este minunat. Există acolo medici care şi-au dat seama că naşterea a fost foarte dezumanizată şi medicalizată inutil, iar aceşti oameni se luptă acum cu un sistem rigid plin de proceduri, uneori agresive. Lucrurile sunt în schimbare, iar tot mai multe femei merg şi spun ce-şi doresc, îşi asumă naşterea, iar asta va produce, încet, încet schimbare în România. Bunăoară, în momentul acesta, pe lângă o maternitate privată din Braşov, puteţi merge cu încredere și la Constanţa, unde o altă unitate privată permite naşterea cu plan, naşterea gemelară naturală, naşterea în apă sau naşterea naturală după o operaţie cezariană. În prezent suntem în discuţii avansate şi cu o maternitate din Sibiu.
Articol preluat din revista mami, februarie 2014
Foto: 123 RF

Comments

comments