Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Nou născut: 6 motive să chemi pediatrul

Nou născut: 6 motive să chemi pediatrul

Când ai un nou născut, e posibil să te sperii chiar dacă nu ai motive reale, mai ales la primul copil. Iată când e, într-adevăr, cazul să mergeți la doctor.
Dacă nașterea a decurs normal, nota primită de nou-nascut la naștere este una mare, copilul suge, doarme, ar trebui pur și simplu să fii relaxată și să te refaci în primele patru săptămâni. Pot apărea însă situaţii în care doar pediatrul îţi poate da răspunsul corect la întrebarea „ce se întâmplă cu copilul meu?”

Hernia

O poţi observa singură, ca pe o umflătură în zona buricului. Ea se accentuează atunci când micuţul plânge, râde sau tuşeşte. Când stă întins şi relaxat este mai puţin vizibilă şi, dacă o apeşi uşor cu degetul, dispare. În 90% dintre cazuri, hernia la nou-nascut se închide spontan până la vârsta de 1-2 ani.
Ce faci? Spune-i pediatrului că suspectezi o hernie. Acesta va urmări periodic copilul şi îţi va propune să foloseşti un bandaj ombilical care să accelereze vindecarea şi să evite complicaţiile intestinale. Dacă hernia creşte în dimensiune, dacă nu mai poate fi redusă prin apăsare uşoară sau dacă mai există până la vârsta de 3 ani, atunci îţi va propune intervenţia chirurgicală.

Febra la nou nascut

Dacă temperatura trece de 38 de grade Celsius, trebuie să mergi imediat la medic sau să vină el la tine, căci febra este periculoasă pentru dezvoltarea creierului la această vârstă fragedă. Dacă bebe este din ce în ce mai fierbinte, e clar că în organismului lui este o infecţie care trebuie tratată corespunzător. Sună direct la 112 dacă febra este însoţită de probleme de respiraţie, erupţii cutanate, plâns neconsolat, convulsii, dificultăţi de adormire, vărsături ori diaree.

Deshidratarea

Deshidratarea este dată de vărsături și diaree. Iată semnele care te pot determina să suni pediatrul:
* bebe are buzele uscate
* plânge fără lacrimi
* face pipi rar și foarte puţin
* nu mai e vioi.

Alarmă la diaree

* are mai mult de zece scaune pe zi, apoase
* în scaun apare sânge sau mucus.

Alarmă la vomă

* vărsăturile durează mai mult de 24 de ore
* vomită zilnic de mai multe ori
* bebe este letargic, fără putere.

Constipaţia

* are burtica umflată și elimină cu greu scaunele
* are febră
* nu vrea să sugă lăptic
* nu are energie

Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments