Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Puiule, nu mai baga in gurita!

Puiule, nu mai baga in gurita!

Baga in gurita tot ce prinde? Te asteptai ca, dupa varsta de un an, copilul tau sa renunte la acest obicei. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare si… tact!
Micuţul va continua să „guste“ lumea din jurul lui până la vârsta de trei ani. Iar acest comportament este perfect normal. Gustând tot ce le cade în mână, copiii îşi folosesc sensibilitatea crescută a gurii şi limbii pentru a explora lumea din jur. Odată ce copilul ajunge la vârsta de 3 ani, vei observa că obiceiul de a băga în guriță tot ce prinde, se va manifesta din ce în ce mai rar.

Păstrează igiena

Dacă te îngrijorează faptul că riscă să se îmbolnăvească, atunci tot ce poţi face este să ţii casa cât mai curată. Aspiră ori de câte ori este nevoie, şterge podeaua şi covoarele şi roagă-i pe ceilalţi membri ai familiei să nu intre încălţaţi în casă. Majoritatea jucăriilor se spală – aşadar, le poţi păstra curate. Dacă în familia voastră şi-a găsit loc un căţel spre exemplu, asigură-te că acesta este la zi cu vaccinarea şi deparazitările.

Ascunde, încuie…

Dacă vrei ca micuţul să nu bage în guriță un anumit obiect, acesta nu trebuie să se afle în calea lui. Aranjează lucrurile în casă astfel încât copilul să nu poată ajunge le obiectele periculoase. Fii atentă şi la jucăriile lui – deocamdată, cele mici sau care conţin părţi ce pot fi înghiţite vor fi lăsate pentru mai târziu. Ca regulă, orice jucărie care intră în tubul de carton al sulului de hârtie igienică poate intra şi în gura copilului tău! Ai grijă la ce jucării are acces, mai ales dacă în familie sunt şi copii mai mari. O atenţie deosebită trebuie să acorzi alimentelor şi băuturilor la care ajunge copilul. Pentru că nu ştie încă să mestece foarte bine, riscul de a se îneca este crescut. Cât despre produsele chimice, acestea trebuie ţinute încuiate în dulap.

Distrage-i atenţia

Când observi că vrea să ducă la guriţă un obiect pe care tu îl consideri periculos, încearcă să-l distragi cu altceva. Dacă acorzi prea multă importanţă faptului în sine, copilul va continua să ducă totul la gură numai pentru a-ţi atrage şi mai mult atenţia.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments