Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Nu mai vrea sa bea lapte!

Nu mai vrea sa bea lapte!

Un pahar de lapte in fiecare dimineata inseamna oase mai puternice si dinti sanatosi. Daca prichindelul tau il refuza, trebuie sa ai grija sa manance un iaurt in plus pe zi sau doua felii de cascaval. Lactatele de tot felul sunt esentiale pentru alimentatia lui, fiind bogate in calciu, fosfor, magneziu, vitamina A si proteine.

Ce faci cand nu vrea laptic?

Copilul tau refuza categoric sa aiba de-a face cu…laptele? Nu te da batuta! Incearca sa ii oferi lapte batut, sana sau iaurt! In plus, fata de calitatile laptelui, iaurtul se imbogateste prin bacteriile pe care le contine.

Acestea nu numai ca „predigera” proteinele din lapte in forme mai usor asimilabile, dar sunt si „prietenele” de nadejde ale tubului digestiv, alaturandu-se intr-un mod fericit florei bacteriene a intestinuui gros. Ele „antreneaza” sistemul imunitar sa lupte impotriva diverselor boli, ba chiar si a unor forme de cancer.

Daca nu accepta nici iaurtul sau branzeturile, trebuie sa stii ca se gaseste destul calciu si in conservele de peste, mai ales in sardine, daca se mananca cu tot cu oase. Nucile si migdalele contin si ele mici cantitati de calciu.

Dintre toate produsele naturale, laptele contine cea mai mare cantitate de calciu intr-o forma usor absorbabila. Laptele mai contine insa, pe langa calciu, alti 15 factori nutritivi, esentiali pentru a-i furniza micutului tau energia necesara „agitatiei” zilnice, dar si suportul pentru o dezvoltare armonioasa.

Studiile au aratat ca nazdravanii „prind” mai repede informatiile primite la scoala si sunt mai vioi cand meniul lor contine parti echilibrate din cele patru grupe de alimente (cereale; legume si fructe; lactate, carne, peste; si, abia in ultimul rand, dulciuri si grasime animala).

Branza – de 10 ori mai buna

Fiecare sortiment de branza are o reteta proprie, ceea ce face ca branzeturile sa fie foarte diferite intre ele, atat ca aspect, cat si ca gust si compozitie chimica. Un adevar ramane: compusii din lapte insolubili in apa (calciul, anumite proteine, grasimile, vitaminele) raman si se concentreaza in branza; ca sa faci o comparatie, gandeste-te ca sunt necesari zeci de litri de lapte pentru a prepara un kg de branza! Zerul capteaza lactoza, mineralele si vitaminele hidrosolubile.

Putina lactoza care ramane in branza proaspata (dulce) dispare si ea prin procesul de fermentatie. Astfel, aceasta branza poate fi consumata fara niciun fel de probleme de copiii cu intoleranta la lactoza. Proteinele pe care ea le aduce copilului sunt de foarte buna calitate, continand toti cei opt aminoacizi esentiali, in cantitati proportionale cu necesitatile organismului.

Comments

comments

Lasă un răspuns