Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Nu neglija simptomele de ADHD!

Nu neglija simptomele de ADHD!

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu ADHD, tulburarea hiperkinetică de atenție, remarcă psihologii. Neatenția, hiperactivitatea și impulsivitatea sunt simptome care apar înainte de vârsta de 7 ani și care îi împiedică, deseori, pe copii să se integreze și să facă față sarcinilor de la școală.

În cazul în care nu este identificată la timp și tratată devreme, aceasta poate interfera cu desfășurarea normală a vieții copilului, atât din punct de vedere școlar, cât și familial și social, în general.

ADHD: factori de risc

  • factori genetici;
  • consumul de droguri, alcool și țigări în timpul sarcinii;
  • dietă dezechilibrată în timpul sarcinii
  • expunerea la substanțe toxice (plumb);
  • traumatisme cranio-cerebrale;
  • expunerea excesivă la TV sau computer;
  • prematuritatea, dismaturitatea;
  • traumatisme intrauterine sau în primii ani de viață;
  • consumul de aditivi alimentari, conservanți și coloranți, zahăr rafinat.

Cum se manifestă tulburarea hiperkinetică de atenție (ADHD)

ADHD acoperă o paletă variată de aspecte – atenție, activitate și impulsivitate – prin urmare se poate manifesta diferit, în funcție de persoană, se subliniază pe KidsHealth.org.
Copiii cu ADHD sunt neastâmpărați, nu-și găsesc locul pe scaun, aleargă și se cațără peste tot. Ei manifestă dificultăți în efectuarea unor sarcini, sunt ușor distrași de stimuli irelevanți. În plus, pot fi impulsivi atât verbal, cât și în gesturi, nu au răbdare să-și aștepte rândul într-o situație sau joc de grup și vorbesc fără să fie întrebați în timpul orelor de școală. De asemenea, întrerup adulții când vorbesc, nu se pot concentra să-și facă temele, vorbesc excesiv de mult, indiferent de cadrul social. O altă problemă este că se plictisesc foarte repede dacă nu sunt angrenați în activități care le fac plăcere”, explică Luminița Preduca, psihologul centrului dedicat tratamentelor pentru copii, Infant Kineto Clinic.
În plus, nu se pot concentra asupra instrucțiunilor pe care le primesc, pierd/ uită frecvent lucruri, sar de la o activitate la alta, atenția le este ușor distrasă, la ore răspund înainte ca întrebarea să fie formulată, își agită mâinile și picioarele. Desigur, este normal să-și mai piardă răbdarea la o oră plictisitoare, să-și mai uiți temele sau să întrerupă uneori o conversație, dar la copiii afectați de ADHD problemele acestea sunt atât de evidente, încât întâmplină mari dificultăți în a-și păstra concentrarea și a-și controla comportamentul, lucru care le afectează viața de zi cu zi – atât la școală, cât și acasă, se arată pe KidsHealth.org.

Cum se pune diagnosticul

Multe dintre aceste comportamente le au și copiii perfect sănătoși. De aceea, diagnosticul de ADHD poate fi pus doar după o perioadă de observare atentă a copilului, simultan cu obținerea unor informații din istoria de viață a acestuia (după cum am arătat mai sus, ADHD poate avea cauze multiple) care includ moștenirea genetică, mediul familial dezorganizat, problemele mamei la naștere, dar și anumite tulburări ale unor procese neurochimice de la nivelul creierului. În plus, studii recente au demonstrat că o dietă dezechilibrată în timpul sarcinii, cu multe grăsimi și zaharuri, crește riscul de ADHD la viitorul bebeluș.
Diagnosticarea sindromului ADHD se face printr-o evaluare pluridisciplinară de specialiști în domeniu: medici psihiatri, psihologi, pediatri specializați pe probleme de comportament de dezvoltare și neurologi. Terapia vizează dezvoltarea abilităților de organizare și planificare, menținerea sub control a simptomelor dominante, managementul furiei și integrarea copilului în mediul social”, afirmă Luminița Preduca.
În plus, experții recomandă psihoterapia și, în anumite cazuri, tratamentul medicamentos. Acestea pot atenua simptomele și le pot permite părinților să le stabilească micuților cu ADHD o rutină care să-i ajute să-și depășească problemele. De mare folos sunt hobbyurile și sportul. În plus, părinții trebuie să evite critica în exces și trebuie să le ofere cât mai multă dragoste.
Foto: 123RF, Surse: comunicat de presă Infant Kineto Clinic, KidsHealth.org, Editor: Adina Gruia
 
 
 
 
 
 
 

Comments

comments