Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Nu-i transmite copilului fricile tale! Teama de scoala

Nu-i transmite copilului fricile tale! Teama de scoala

Cand ai fost copil, nu ti-a placut scoala. Desi aveai note bune si erai silitoare, iti era frica de scoala. Teama de o invatatoare sau profesoara mai severa, teama de esec (de a nu lua note mici), faptul ca nu te-ai putut integra in colectiv ca ceilalti copii sau ca aveai o porecla pe care o detestai te faceau sa suferi si sa asociezi scoala cu lucruri neplacute.

Acum, a venit randul copilului tau sa mearga la scoala si iti este teama de acest moment. Stii cum a fost aceasta perioada pentru tine si nu doresti ca istoria sa se repete. Nu-i transmite insa copilului experientele si sentimentele tale! Nu-l pregati de scoala explicandu-i „Gata, s-a terminat cu gluma, cu joaca pentru ca incepe scoala”, deoarece suna mai mult a amenintare. Scoala nu trebuie sa fie un bau-bau.
Nu-i transmite teama ta! Experienta lui poate fi total diferita de a ta – de ce sa nu-l lasi sa se bucure de ea? Nu-i baga in cap faptul ca scoala este un loc neplacut, in care – daca nu face performanta – nu este apreciat. Lasa-l sa o descopere si fii alaturi de el intr-un mod constructiv.
Daca se confrunta cu situatii dificile, neplacute, asculta-l si ofera-i sfaturi utile, fara a-i transmite sentimentele tale vizavi de scoala.

  • Refuza sa mearga la scoala. Ce e de facut?
  • „Sfatuiesc parintii sa gasească pe cineva – un prieten, o ruda, un alt parinte – cu are sa discute despre sentimentele lor in ceea ce priveste experientele scolare ale copilului. Nu face acest lucru in fata copilului tau; acestea sunt sentimentele tale si copilului nu-i este de ajutor daca ajunge sa se ingrijoreze pentru ele. Discuta cu un alt adult despre ce s-a intamplat cu tine in copilarie, experiente care ar putea fi asemanatoare cu cele prin care trece copilul”, explica Patty Wipfle, expert in parenting, pe BabyCenter.com . Cu toții avem nevoie sa fim ascultati si sa vorbim despre lucrurile pe care le-am ignorat mult timp si care ies la suprafata odata cu inceperea scolii. Important este sa nu transmitem copilului, care este foarte influentabil, bagajul nostru de emotii negative. In plus, ia in calcul ca micul tau scolar poate sa aiba o abordare a situatiei total diferita de a ta – prin urmare, fii atenta, discuta cu el, arata-i ca esti alaturi de el, ajuta-l sa gaseasca solutii, faa sa-i transmiti temerile si anxietatile tale!
    Autor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.co

    Comments

    comments