Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Cum ar trebui să fie meniul din grădiniță? Ne spune nutriționistul

Cum ar trebui să fie meniul din grădiniță? Ne spune nutriționistul

Grădinița perfectă este locul potrivit unde copilul va crește și se va dezvolta așa cum își dorește fiecăre părinte și după cum consideră că este cel mai bine pentru copilul său.

Dar, la alegerea grădiniței, e bine să ții cont de mai mulți factori. Luminita Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, are câteva sfaturi de care e bine să ținem cont atunci când analizăm meniul din grădiniță:

Meniul din grădiniță: criterii importante

Criteriile de selecție ale unei grădinițe pot varia foarte mult de la părinte la părinte. La fel și ordinea în care sunt îndeplinite prioritățile personale în alegerea grădiniței. Dacă ne referim strict la partea despre meniul din grădiniță, există câteva reguli generale pe care fiecare unitate ar trebui să le îndeplinească:

  1. Părinții trebuie să aibă acces permanent la informație – meniul din grădiniță zilnic/ săptămânal, afișat pe site-ul grădiniței sau în format tipărit la avizier, pentru a cunoaște în acest fel opțiunile alimentare pe care le are copilul. Este util din mai multe punct de vedere: reprezintă o bază de discuție a părintelui cu copilul (va povesti cu plăcere ce a mâncat, ce feluri noi de mâncare a descoperit, iar părintelui îi va fi mai ușor să dezvolte un dialog cu el); pentru părinte este o metodă de control și decizie (poate să deschidă discuții cu personalul responsabil din grădiniță, cu sugestii și comentarii despre varietatea meniurilor oferite).
  2. Meniul din grădiniță trebuie să fie avizat de către o persoană cu specializare în nutriție (medic, dietetician, nutrișionist). În acest fel există o persoană competetentă care supraveghează dieta copiilor. Sau, dieta trebuie să fie variată, echilibrată nutrițional și corectă ca aport energetic zilnic, corespunzător vârstei și necesităților copilului.
  3. Părintele trebuie să afle dacă există disponibilitatea unor meniuri personalizate, în funcție de necesitățile speciale ale celui mic (dacă micuțul are alergii, intoleranțe, afecțiuni metabolice, deficiențe sau carențe, tratamente speciale etc.). Este necesară o bună comunicare: grădinița (prin persoanele competente) trebuie informată despre particularitățile copilului, iar părintele trebuie să primească garanții clare despre respectarea meniului special, particular al copilului său. În acest fel nu vor exista surprize sau discuții după intrarea copilului în colectivitatea respectivă.
  4. Un meniu echilibrat, sănătos, trebuie să respecte principiile piramidei alimentare pentru copii, repartizate de-a lungul zilei sub forma celor trei mese principale și doua gustări (nu există noțiunea corectă de desert, ci de gustare la distanță de o oră-două de masa principală respectivă). În acest fel, alimentele se vor distribui în porții mici, la intervale de timp regulate, după un orar bine stabilit, care va asigura copilului o digestie eficientă și obiceiuri de alimentație sănătoase. În mod ideal, grădinița ar trebui să aibă o bucătărie proprie, pentru un control total al calității, varietății și prospețimii alimentelor oferite copiilor (există însă și firme de catering care îndeplinesc aceste criterii și garanții).
  5. Meniul ar trebui să respecte recomandările orientative privind numărul de porții zilnice pentru fiecare categorie de grupe. Adică: cereale, făinoase (6-9 porții); legume (3-4 porții); fructe (2-3 porții); produse lactate (2-4 porții); carne și leguminoase (aproximativ 2-3 porții) în fiecare zi. Grăsimile și dulciurile trebuie consumate doar ocazional, în porții cât mai mici (e de preferat ca gustările dintre să fie alese din categoria fructe proaspete sau uscate și oleaginoase; nu dulciuri, chiar dacă sunt făcute în casă).

Porțiile corecte ar fi următoarele:

  • Pâine, cereale, orez și paste: o porție poate fi o felie mică de pâine (20-30 g), 1/2 cană de cereale, orez fiert sau paste fierte;
  • Lapte, iaurt și brânzeturi: o porție poate fi o cană de lapte (200-250 ml), un iaurt (120-150 g) sau 2-3 felii mici de brânză (50-75 g);
  • Carne, pește, ouă, leguminoase, oleaginoase: o porție poate fi o bucată de carne cât podul palmei (100 g), un ou, 1/4 cană de leguminoase gătite (linte, năut, fasole boabe), o lingură de unt de arahide, un căuș de pumn de oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic);
  • Fructe: o portie poate fi un măr mediu, o banană mică, o portocală sau o piersică, o cană mică (150 ml) de suc proaspăt de fructe, 1/3-1/2 cană de fructe uscate;
  • Legume: o porție poate fi o cană de supă cremă de legume, 1/2 cană de piure de legume, 1/2 cană de legume sote.

Acestea sunt porțiile pentru întreaga zi, grădinița urmând să asigure un aport parțial sau total din acest necesar zilnic, în funcție de timpul petrecut efectiv la grădi și de numărul meselor luate acolo de copil (program scurt – un mic dejun, o gustare de dimineață și o masă de prânz, sau program prelungit, care mai include și o gustare dupa-amiaza.

 
 
Citește și: Cum depășim anxietatea de separare
 
 
Sursă foto: pexels

Comments

comments