
Pielea unui bebeluș este atât de catifelată, moale și subțire încât este o atracție irezistibilă pentru toată familia. Vrei să îl pupi, să-l mângâi și să îi miroși creștetul capului tot timpul, însă pielea unui bebeluș este extrem de sensibilă, mai ales în primele luni de viață, așa că are nevoie de o îngrijire specială.
Pentru a evita apariția iritațiilor de la scutece, acneea infantilă, eczemele sau alte probleme ale pielii la micuți, trebuie să acorzi o atenție deosebită felului în care îl stergi și materialelor și produselor pe care le folosești.
- Alege hăinuțe moi, din materiale naturale care lasă pielea să respire
Nou-născuții au pielea sensibilă nu numai pe față, ci pe suprafața întregului corp. De aceea, pediatrii recomandă ca toate hăinuțele cu care îl îmbraci să fie spălate și călcate înainte, pentru a distruge bacteriile sau alergenii. Poți folosi orice tip de detergent la spălare, însă ai grijă ca hainele să fie bine clătite, deoarce reziduurile de detergent rămase pe îmbrăcăminte pot provoca alergii sau iritații chiar și la adulți, cu atât mai mult la copii.
Sensibilitatea pielii este, de obicei, o moștenire genetică, așa că dacă mama sau tatăl au pielea sensibilă, cel mai probabil, și bebelușul o va avea. Ce poți face este să îl îmbraci în hăinuțe din materiale naturale (în niciun caz sintetice!), rezistente, care absorb transpirația și ale căror fibre sunt moi și nu zgârie pielea, întocmai acestui tip de îmbrăcăminte pentru copii. Vei fi surprinsă – hăinuțele acestea ieftine și moi sunt fabricate în România.
- Tratează cât mai blând acneea infantilă
În timp ce organele fătului se dezvoltă în primele luni de viață, este nevoie de aproape nouă luni pentru ca pielea să se formeze. De fapt, aceasta apare abia în ultimul trimestru de sarcină, așa că este mult mai sensibilă în primele luni. Acneea infantilă afectează unul din cinci bebeluși, dar nu este o problemă care să te îngrijoreze. Micuțele puncte roșii trebuie curățate și mențiunute uscate și, de obicei, dispar de la sine în câteva săptămâni. Nu le stoarce și nici nu folosi pe ele produse astringente cu alcool, pentru ca acestea pot arde pielea și lăsa semne greu de vindecat. Motivul apariției acneei la bebeluși este legat de hormonii rămași de la mamă în corpul bebelușului, după naștere, iar pe măsură ce aceștia dispar, va dispărea și acneea.
- Protejează-ți micuțul de razele soarelui
Soarele este important în dezvoltarea copiilor, pentru că stimulează organismul să producă vitamina D, esențială în fixarea calciului în oase. Însă medicii pediatri nu recomandă expunerea solară înainte de vârsta de șase luni. Pentru că pielea este încă subțire, ei absorb mai multe raze UV decât un adult, iar riscul de a face alergii la soare, insolație sau arsuri urâte crește considerabil.
Asta nu înseamnă că trebuie să-ți ții bebelușul numai în casă. Folosește o cremă cu factor ridicat de protecție, de peste 50 SPF, și evită plimbările la orele amiezii, cu atât mai mult vara.
- Iritațiile la scutece apar aproape la toți copiii
Mulți părinți se sperie când nou-născutul face o iritație la scutece, dar adevărul este că aproape toți copiii au acest mic disconfort la un moment dat. Asta se întâmplă pentru că materialele scutecelor sunt concepute astfel încât să absoarbă și să prevină scurgerile, creând astfel un mediu umed propice dezvoltării bacteriilor. Singura soluție este să îi schimbi scutecul cât mai des și să folosești creme calmante și pudră de talc pentru a menține zona uscată și a favoriza vindecarea.
Câteva minute pe zi, îl poți lăsa pe cel mic fără scutec, pentru a-i permite pielii să respire și să se calmeze, iar în timp roșeața va dispărea de la sine.
- Nu exagera cu băile
Când vine timpul pentru băița celui mic, este recomandat ca apa să fie călduță și o poți testa cel mai simplu cu mâna. Folosește produse fără parabeni, fără miros, organice, pentru a minimiza riscul iritațiilor și evită săpunul din comerț, care usucă pielea. Folosește un burete moale sau un prosop umed pentru a-l sterge pe bebeluș și usucă-l apoi cu un prosop pufos, prin tamponare, pentru a nu îi zgâria pielea. În primele luni, două băi pe săptămână sunt suficiente pentru bebeluș.
Nou-născuții sunt predispuși înroșirii pielii, iritațiilor și alergiilor, care dispar singure după primele șase luni. Dacă observi însă că acestea se extind sau ai senzația că sunt mai grave decât ar trebui, o vizită la medicul tău pediatru te va liniști și te va lămuri. În plus, acesta îți poate recomanda și alte metode prin care să ai mai bine grijă de o piele extrem de sensibilă și iritabilă a bebelușului tău.
Sursă foto: Shutterstock