Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ochelari pentru copilul nostru? Ce avem de făcut…

Ochelari pentru copilul nostru? Ce avem de făcut…

Toţi observăm de ceva vreme ca mulţi dintre copii poartă ochelari, chiar de la vârste mici. Se poate să fie, aşa cum se spune des, vina tuturor aparatelor cu ecran (televizor, telefon, tableta, calculator) care înconjoară acum copilul încă din pruncie. Sau poate să fie datorită faptului că în zilele noaste părinţii ajung mult mai devreme cu copilul la oftalmolog şi înţeleg cu mai multă uşurinţă nevoia acestuia de a purta ochelari. Nu mai trăim nici în vremurile acelea când a fi „ochelarist” te făcea frecvent ținta glumelor colegilor.
Acum copiii poartă ochelari. Le place? Unora da, unora nu. Depinde de vârstă şi de modul cum li se explică necesitatea de a-i purta. Dacă părinţii poartă ochelari, devine „normal” şi pentru puşti să vină vremea să fie „băiat mare, cu ochelari, ca mamă, ca tata”. Dacă toţi îi spun în mod repetat că ochelarii îl fac mai haios, mai frumos, mai mare, mai deştept… copilul va vedea un lucru bun în a-i purta. Evident, dacă simte îndoiala unora, necazul bunicilor, ideea educatorilor să nu-i implice în jocuri ca să-i protejeze, atunci se va simţi tare nenorocit şi va face totul să îi refuze.
În acest caz, e clar că ochelarii pentru copii trebuie să fie… haioşi, frumoşi, decoraţi cu personajele lor preferate. Găsiţi un magazin unde să îi puteţi propune copilului multe modele, din care să poată alege. O soluţie ar fi un site unde să îşi probeze pe fotografia lui diverse rame de ochelari şi totul să devină un joc pe calculator aşa cum probabil deja îi place. Se poate vedea el însuşi, nu îl va deranja prezenţa unei persoane străine şi poate alege din mult mai multe modele decât într-un magazin de rame tradiţional.
Ramele pentru copii trebuie să fie rezistente, atât din punct de vedere al materialului (există unele foarte flexibile, de exemplu Titan…), cât şi al elementelor de îmbinare (diverse tipuri de balamale oferă acum grade mare de libertate). Trebuie astfel alese încât să treacă proba jocurilor cu tovarăşii, chiar şi pe a unei trânte ocazionale, să fie cât mai flexibili aşa încât să îi încurce cât mai puţin la joacă şi în nici un caz să nu devină un handicap.
Evident că ramele trebuie să aibă mărimea potrivită fetei copilului, să îi stea fix pe tâmple, iar pernuţele nazale pot fi o alegere bună pentru că se pot regla să aşeze rama bine şi… mai preiau şi din şocuri.
Lentilele. Fără nici o excepţie, vor fi montate pe rame conform prescripţiei medicale. Oftalmologul, oftalmologul-pediatru chiar, face consultul şi stabileşte dioptriile şi distanta interpupilara. Ulterior, veţi putea decide probabil în favoarea lentilelor de plastic (mai uşoare şi mai puţin periculoase în cazul unui accident), dar şi producătorul care vă pare mai bun. Va fi posibilă aplicarea unor diverse tratamente de protecţie în funcţie de nevoi şi posibilităţi: un strat antizgariere şi unul antireflex ar fi o alegere bună, poate şi câte un strat oleofob, hidrofob, antistatic, poate un filtru pentru calculator, aveţi multe decizii de luat în funcţie şi de buget.
O întrebare legitimă ar fi: cât costă toate astea? Normal că fiecare părinte va alege tot ce poate mai bun pentru copilul lui, dar cât costă totuşi? Parcă nu vreţi să vă pună în încurcătură la magazinul de ochelari. Asta ne poate conduce din nou la o căutare pe internet. Într-un magazin online veţi putea face dvs. alegerile preliminare (material rama, balamale, pernuţe nazale, producător lentile, tratamente lentile, poate reuşiţi să alegeţi şi brandul) şi să invitaţi copilul să aleagă culoarea, forma ramei, dacă să fie cu eroul preferat sau nu şi, pe un site ca ochelari.com, să îi arătaţi mai multe rame alese potrivite chiar pe faţa lui. Aşa veţi îmbina alegerea dvs. corectă şi responsabilă cu preferinţele copilului, care are dreptul la opinie şi va fi şi viitorul beneficiar mulţumit.
Un detaliu de avut în vedere este şi posibilitatea de a comanda ulterior şi o a doua pereche de rame, în cazul nedorit că prima nu rezistă „solicitărilor” la care o supune tânărul purtător de ochelari, mai ales când e începător.
Trebuie zis şi că, pentru copiii pasionaţi de sport, site-urile online oferă acum şi ochelari de înot, de ski sau pur şi simplu pentru activităţi solicitante, evident cu dioptrii conform prescripţiei medicale emise de oftalmolog.
Toate aceste posibilităţi devin un argument în plus ca să privim necesitatea de a purta ochelari ca pe un fapt şi nu ca pe o pacoste. Copiii noştri sunt frumoşi cu şi fără ochelari. Noi trebuie doar să ne preocupăm, fără ca ei să ştie neapărat, să aleagă rame şi lentile ochelari de calitatea şi cu caracteristicile cele mai bune cu putinţă, iar ei, la rândul lor, să fie mulţumiţi, siguri pe ei şi… să vadă bine viitorul.
 

Comments

comments