Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ochii copilului. Cum "lucrează" genele

Ochii copilului. Cum "lucrează" genele

Culoarea pe care o au ochii copilului depinde, în primul rând, de alele (diferitele versiuni ale unei gene –  gena "culoarea ochilor", de pilă – poartă denumirea de alele – ochi albaştri, negri, verzi etc).

Citeşte şi Cu copilul la oftalmolog

În cazul în care copilul primeşte aceleaşi două alele albastre, acesta va avea ochii albaştri. Dar dacă primeşte două alele distincte (maro şi albastru), există o şansă mare ca micuţul să aibă ochi căprui, pentru că alela maro este dominantă asupra celei albastre, care are caracter recesiv. Ca alelele recesive (cele care nu s-au manifestat) să se manifeste, e necesar să fie două – atât de la mamă, cât şi de la tată.

Citeşte şi Ochii bebeluşului la control

Ochii copilului, din perspectivă genetică

Să presupunem că ambii părinţi au ochi căprui, dar în genele lor există alele albastre sub formă de caracter recesiv, adică dintre cele care nu s-au manifestat. În complexul melanj informaţional din care va rezulta culoarea pe care o vor avea ochii copilului, este posibil ca alelele albastre să devină dominante, iar puiul să aibă ochi albaştri (genele recesive sunt gene care există, dar nu s-au manifestat, însă ele aşteaptă în stare lentă, fiind posibil ca la a doua sau a treia generaţie, să devină dominante).

Comments

comments

Lasă un răspuns