Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Oferă-i copilului tău timp și spațiu să se calmeze

Oferă-i copilului tău timp și spațiu să se calmeze

Părerile sunt împărțite când vine vorba de această metodă de calmare a copilului. Unii spun că un copil nu trebuie lăsat singur pentru că nu știe să-și gestioneze emoțiile, sentimentele, trăirile și cum să se exteriorizeze. Alții consideră că, oferindu-i timp și spațiu pentru a se calma, îi dai copilului ocazia „să se adune”, să reflecteze și să fie mai cooperant cu tine.

Iată, în continuare, cum ar trebui să te folosești de această strategie (recomandări oferite de site-ul de parenting BabyCenter.com). Ești de acord cu ele?
#1 Copilul trebuie să înțeleagă ce este și ce nu este această pauză 
Dacă nu percepi momentul în care-l lași singur pentru a se calma ca pe o pedeapsă, nici copilul nu-l va considera astfel. Și, poate că te va mira, dar experții spun că așa și trebuie să fie! Aceste momente ar trebui să fie oportunități, ocazii bune pentru copil pentru a-și analiza comportamentul, a-și da seama unde a greșit și cum trebuie să acționeze mai departe. Respectă-i singurătatea, nu verifica din minut în minut ce face, nu încerca să-l împaci și să-l convingi să nu mai plângă, nu-l certa, nu ridica tonul. Mai mult, folosește-te de acest scurt interval să te calmezi și să-ți aduni forțele pentru a aborda obiectiv situația, în loc să-i oferi un exemplu negativ copilului –  acela de rezolvare prin strigăte și gesturi necontrolate a unei situații.

#2 Cronometrează intervalul în care rămâne singur
Acest interval trebuie să vină cât mai curând după ce a avut loc fapta sau comportamentul care trebuie sancționat. Poți chiar să anticipezi momentul și, când simți că este pe punctul să explodeze, îl poți întreba dacă nu are nevoie de puțin timp în care să stea singur și să se calmeze. Intervalul acesta ar trebui însă cronometrat. Specialiștii consideră că un minut/ pe an este suficient – adică 5 minute de calmare pentru 5 ani, șase minute pentru șase ani etc. Dacă îl lași mai mult este posibil ca el să nu mai reflecteze la situația care l-a adus aici, să-și găsească altceva de făcut sau, în loc să se calmeze, să înceapă să se înfurie.

#3 Alege locul potrivit
Unii experți recomandă dormitorul, alții un loc cu puține lucruri care să-l amuze sau să-i distragă atenția. Când alegi locul, trebuie să ai mereu în minte că trebuie să fiu un spațiu care să-i permită să se adune, să reflecteze – un loc liniștit, în care atenția să nu-i fie distrasă – și să nu fie nici un loc de pedeapsă. Nu-l amenința, nu-l trimite într-un loc care-l sperie pentru că nu faci decât să înrăutățești lucrurile – vei îmbogăți frustrarea și supărarea lui cu ceva teamă sau panică și ai tabloul unui eșec garantat!
Foto: 123RF, Adaptare după BabyCenter.com, realizată de Adina Gruia

Comments

comments