Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Otita la copii. Diagnostic si factori de risc

Otita la copii. Diagnostic si factori de risc

Nu orice durere de urechi este o infectie! O raceala poate sa provoace dureri de urechi si senzatia de urechi infundate, dar acest lucru nu semnaleaza cu certitudine otita la copii.

Bacteriile nu sunt intotdeauna "vinovate" Infectiile urechii nu sunt intotdeauna cauzate de bacterii, ele pot sa fie produse si de virusi. Stiai ca infectiile bacteriene reprezinta aproximativ 65-75% din toate infectiile urechii? Cele mai frecvente bacterii intalnite sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis, dar virusurile pot determina, la randul lor, si ele infectii ale urechii. Cel mai frecvent virus este Virusul Sincitial Respirator urmat de virusurile gripale.

Aceasta diferentiere este dificil de facut chiar si de catre doctor. De aceea, nu te speria daca daca medicul pediatru, inainte de a institui tratamentul cu antibiotice iti va spune sa astepti cateva zile pentru a vedea daca este vorba de o raceala, infectie, ce tip de infectie sau daca simptomele se amelioreaza folosind doar cu antiinflamatoare [acetamin si ibuprofen].

In general, cand nu exista infectii recurente si nici diferente structurale notabile intre urechi, infectia se remite de la sine.

Factori de risc pentru orita la copii

Varsta. Copiii cu varsta pana la 3 ani sunt mai predispusi sa faca infectii ale urechii medii.

Defecte congenitale sau alte probleme medicale. 

Sistem imunitar slabit.

Raceli si infectii respiratorii superiare (gripa, viroze, sinuzita).

Expunerea la fumul de tigara. 

Folosirea suzetei.

Alimentatia la biberon. Sugarii care sunt hraniti natural (la san) au o imunitate mai ridicata. In plus, sugarii alimentati la biberon sunt mai predispusi la infectii ale urechii daca primesc laptele in pozitie orizontala.
 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns