Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) ANTRENAREA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE

(P) ANTRENAREA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE

Ce trăsătură ți-ai dori să îl definească pe copilul tău? Să fie inteligența? Sinceritatea? Curajul? Există teorii conform cărora inteligența emoțională este responsabilă de succesul unei persoane, mai importantă chiar decât IQ-ul ridicat.
Inteligența emoțională este abilitatea de a observa, diferenția, întelege emoții tale și pe ale celor din jur și de a folosi informațiile obtinuțe în ghidarea propriilor acțiuni. O persoană cu inteligența emoțională empatizează cu trăirile celorlalți, este sociabilă și lipsită de prejudecăți, își selectează emoțiile pozitive pe care le folosește în mod costructiv și găsește soluții creative pentru rezolvarea problemelor.
Practic, aptitudinile emoționale ne guvernează talentele și capacitățile intelectuale.
Valentina Secară, specialist în educație timpurie și promotor al First 7- Parents & Educators Coaching, explică principalele modalități prin care îți poți ajuta copilul să dobândească inteligența emoțională: ”Pentru a tine pasul cu nevoile actuale ale copiilor, părinții și educatorii trebuie să acorde atenție mediului socio-emoțional în care aceștia învață și se dezvoltă. Reducerea stresului și stabilirea unui climat emoțional pozitiv la grădiniță și acasă este, fără îndoială, primul pas către inteligența emoțională”.

4 pași către inteligența emoțională
Așadar, relațiile stabile și coerente, căldura și încurajarea sunt cheia dezvoltării sănătoase a copiilor.
Am aflat de la Valentina Secară patru sfaturi pe care părinții ar trebui să le aplice în relația cu copilul.

  1. Încurajează-l să vorbească despre sentimentele sale. Folosește des întrebarea ”Cum te simți?” și, de asemenea, împărtașește-i din trăirile tale de zi cu zi.
  2. Nu refuza sau subestima emoțiile copilului pentru a nu-i transmite mesajul că unele sentimente sunt rușinoase sau inacceptabile. Sentimentele reprimate nasc un conflict interior cu repercusiuni pe termen lung.
  3. Empatizează pentru a-l învăța lecția empatiei. În plus, simplul sentiment că este înteles îl va ajuta pe copilul tău să treacă peste micile drame zilnice. Empatia nu înseamnă neaparăt că ești de acord cu el și îi validezi obiceiurile neplăcute.
  4. Învață-l calea către rezolvarea problemelor sale. Îndeamnă-l să nu acționeze sub impulsul momentului, analizați problema împreună. Exprimă-ți încrederea în abilitatea lui de a rezolva situațiile dificile și oferă-i ajutor doar dacă întradevăr are nevoie.

Specialiștii în psihologia educației susțin că primii ani din viața copilului sunt marcați de momente cruciale pentru succesul său de mai târziu, la școală și în viață. De aceea, este important ca părinții și educatorii să țină pasul cu metodele inovatoare de modelare a copiilor de a căror educație sunt responsabili.
First7, divizia de training a Fundației Acorns, organizează în perioada 25-27 octombrie  Conferința de educație timpurie cu tema ”Educație cu entuziasm pentru copii fericiți. Evenimentul care aduce în România 4 specialiști internaționali în educație timpurie este organizat cu scopul de a oferi acces la informație profesioniștilor care lucrează cu copii de 0-6 ani, de a promova și susține profesia de educator în România și de a contribui la îmbunătățirea sistemului de învățământ preșcolar.
Educatorii se pot înscrie la conferința printr-un e-mail la office@first7.ro.
 
 
 
 

Comments

comments