Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) Bebe are până în trei luni. Ce şi cât ar trebui să mănânce?

(P) Bebe are până în trei luni. Ce şi cât ar trebui să mănânce?

Ce şi cât ar trebui să mânânce un bebeluş până la trei luni sunt poate întrebările tuturor proaspăt-mămicilor. Despre alimentaţie şi alte detalii despre digestia celui mic, inclusiv colicile, discutăm în rândurile care urmează.
Ce mănâncă un bebeluş până la 3 luni
Până la vârsta de trei luni, dacă este posibil, cel mai bine ar fi ca bebe să fie hrănit exclusiv la sân. Dacă cel mic primeşte lapte matern, atunci acesta îi este suficient, iar bebe e sătul şi se dezvoltă normal, nefiind necesară introducerea în dietă a alimentelor solide sau a apei, mai devreme de împlinirea primelor şase luni de viaţă.
Laptele mamei acoperã toate nevoile nutritionale ale unui sugar sãnãtos, nãscut la termen. Introducerea alimentației solide înainte de 4 luni, îi va reduce celui mic cantitatea de lapte matern sau de formula de lapte, consumate la o masa şi astfel îl poate priva de beneficiile acestora, cum ar fi de exemplu protecția împotriva infecțiilor.
Abia după ce bebe poate să stea singur în funduleţ şi poate să apuce alimentele din lingură, doar când va şti sã mestece, sã înghitã alimente mai consistente şi sã se obisnuiascã cu gusturile noi, abia atunci este indicat să se treacă la diversificarea hranei.

Cât trebuie să mănânce sugarul mai mic de 3 luni
Una dintre cele mai frecvente frici ale mămicilor este cantitatea de lapte pe care cel mic ar trebui să o consume. Nou-născutul creste intr-un ritm optim cu 100 calorii pe kilogram corp pe zi, daca este hranit cu lapte matern și cu 10 % mai multe calorii daca este alimentat cu  formule. Laptele matern oferă valoare energetica, in medie 67 calorii la fiecare 100 ml de lapte (procentele pot varia intre 64-72.3 kcal/100 ml, in functie de mai multi factori), comparativ cu valoarea energetica a formulelor care variaza intre 60-75 kcal/100 ml. Astfel, un bebeluș de 3 kilograme are nevoie în fiecare zi, in jur de 300 sau 330 calorii, de aproximativ 450 ml sau 550 ml lapte, in functie de tipul de lapte, daca e lapte matern sau formulă.
Alimentatia naturala, suptul la san, se poate face „la cerere”, de cate ori cere bebe, dar cu respectarea in principal in primele luni de viata, a unei pauze alimentare de maxim 4 ore. Si pe perioada noptii, mare atentie, ca sa nu se ajunga la pauze care sa dureze 6 – 8 ore. Spre deosebire de alimentatia naturala, alimentatia artificiala cu formule se administreaza la ore fixe. Majoritatea formulelor au o concentratie standard de o masura pentru 30 ml apa, dar exista si alte dilutii recomandate. Prin urmare, cantitatea de produs pentru 24 de ore este egala cu nevoia de lichide, iar numarul de mese se stabileste in functie de varsta, greutatea, tiparul alimentar al copilului, variind intre 7 mese / 24 ore la nou-nascut si scazand pana la 5 mese / 24 ore, la sugarul din al doilea semestru de viata. (Referinta: „Esentialul in Pediatrie, editia a 2-a”, Eugen Ciofu si Carmen Ciofu, Bucuresti 2002 – Cap. 2 Nutritie si alimentatie, pag.  23, 29,33, 43, 44, 45)
Aceste valori sunt calculate estimativ de către medici şi pot sa difere in functie de personalitatea și temperamentul bebelușilor. Unii mânâncă mai mult şi mai cu poftă, în timp ce alții pot fi mai rezervați si în condițiile, cand nu sunt deranjaţi de colici sau mai târziu, de erupția dințișorilor.
Se observa că pe măsură ce bebelușul crește, își va stabili singur porțiile de mâncare şi nu va mai trebui să se calculeze exact fiecare masă.
Ajutor pentru digestie şi colici
Durerile sâcâitoare şi incomode de burtică, reprizele intense de plâns şi disconfortul la digestie sunt adesea semnele colicilor. Pentru a elimina insa riscul altor afectiuni, ce pot aparea la sugari este bine sa consultati medicul pediatru.
Colicile încep să îşi facă apariţia la scurt timp după naştere, cam pe la vârsta de 2-3 săptămâni. Nu a fost stabilit înca un motiv clar pentru apariţia colicilor, însă se pare ca tractul digestiv al unui nou-născut conţine puţine enzime şi sucuri digestive necesare pentru a descompune laptele, prin urmare procesarea proteinelor din laptele matern sau din formulă poate cauza gaze dureroase.
După vârsta de 3 luni, supărările aduse de colici ar trebui să se reducă în intensitate şi să treacă uşor, uşor. Până atunci, exista insa posibilitatea ca mama şi bebeluşul său să petreaca  clipe destul de neplăcute.
Un ajutor împotriva disconfortului, care vine o data cu apariţia colicilor ar putea fi plantele cu efect medicinal. Ca o soluţie, care îmbină multe din beneficiile ingredientelor naturale, se poate încerca Baby Drink, o pulbere din muşeţel, mentă, lemn dulce, anason şi cimbru.
Pulberea Baby Drink se administrează uşor, prin dizolvare în 50 de ml de apă fiartă şi răcită în prealabil. Se pot da între 2 şi 4 plicuri pe zi, între mese, cu efect calmant în indigestie, greaţă, spasme, dureri abdominale, flatulenţă şi colici.
Muşetelul din compoziţia Baby Drink, va ajuta la calmarea colicilor prin proprietăţile antispastice şi dezinfectante la nivel intestinal. Menta este şi ea un bun calmant, antispastic şi în plus are şi un efect de dezintoxicare a organismului. Lemnul dulce are proprietăţi antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante, uşor diuretice şi laxative, fiind şi un îndulcitor natural, ce împiedică fermentaţia. Anasonul deţine proprietăţi antispastice şi dezinfectante la nivel intestinal, iar cimbrul potenţează efectele expectorante şi de reglare a funcţiilor digestive ale celorlalte componente.
Orice soluţie ai încerca, nu uita că vor trece colicile, în cele din urmă. Încearcă totusi să reduci disconfortul celui mic cu calm şi multă dragoste.

Comments

comments