
Dacă simţi că mai ai un pic şi îţi pierzi controlul, nu dispera. Există metode prin care să nu laşi colicile bebeluşului să vă guverneze viaţa!
Micuţul tău a venit pe lume şi e ca un mic îngeraş. Dar după câteva săptămâni, totul se schimbă – încep plânsetele, ore la rând, şi nimic din ceea ce faci pare să nu le poată opri. „Andrei plângea aproape tot timpul şi nu ştiam cum să-l mai liniştesc. Până la urmă, am rugat-o pe mama să stea cu noi o vreme. Făceam cu toţii cu rândul la plimbat şi legănat copilul, căci nu era chip să stea în pătuţ. Cel mai rău era între 5 şi 9 seara, când intram fiecare în tură câte 15 minute, pentru că pur şi simplu nu se oprea din plâns“, povesteşte Ana, mămica unui băieţel de opt luni. Pediatrul a pus diagnosticul: colici. Majoritatea copiilor depăşeşte acest episod după circa 12-16 săptămâni de viaţă, dar există şi excepţii. Andrei a scăpat de ele abia la 7 luni.
Ce spune doctorul?
Unul din cinci copii este afectat de colici şi acestea apar, de cele mai multe ori, între vârsta de două şi patru săptămâni. Unii specialişti sunt de părere că plânsul micuţilor este cauzat de dureri intestinale sau de imaturitatea sistemului nervos. Alte teorii aduc în discuţie sensibilitatea sau alergia la anumite alimente ori chiar o hipersensibilitate la mediul înconjurător. Părinţii, disperaţi, sunt dispuşi să încerce aproape orice pentru a opri lacrimile puiului lor. Dar ce funcţionează pentru un bebeluş poate fi ineficient în cazul altuia.
Ai grijă şi de tine!
Dacă micuţul trece prin această fază a colicilor, sunt mari şanse să nu fie singurul din casă care plânge. Respiră adânc şi urmează sfaturile noastre.
Cheamă întăriri. Membrii familiei şi prietenii îşi vor oferi ajutorul, aşa că nu te feri să apelezi la sprijinul lor. Dacă unul din ei este dispus să te înlocuiască, fie şi măcar o oră, acest răgaz va fi extrem de binevenit pentru tine.
Vorbeşte cu un medic. Roagă ginecologul să te îndrume către un terapeut. Depresia post natală nu e un basm, iar astfel de perioade o pot declanşa. Există tratamente sigure şi în perioada alăptării.
Informează-te. Citind mai multe despre ceea ce se întâmplă şi despre remediile care există, te vei simţi mai liniştită ştiind despre ce este vorba.
Am întrebat şi alte mămici ce a funcţionat în cazul lor
„Cum afară era frig, mă plimbam cu Alex pe banda de alergat, setată la o viteză mică. Astfel adormea.” Eliza, Bucureşti.
„Tudor tăcea când auzea aspiratorul. Aşa că la noi era mereu curat.” Andreea, Galaţi
„Am descoperit că dacă las radioul între programe să se audă un fâşâit, tace şi Oana.” Irina, București
„Eu îi puneam lui Ruxi o pernuţă caldă pe abdomen sau îi făceam o baie călduţă. De folos ne-au fost şi picăturile anti-colici.” Laura, Iași
8 secrete de liniștire
Ideea conform căreia „astea sunt colicile, n-ai ce-i face“ nu este adevărată. Încearcă aceste opt strategii de a-ţi calma bebeluşul.
- Fă o schimbare de meniu. Unul din trei copii care suferă de colici este, de fapt, alergic la proteinele din lapte. Aşa că, dacă alăptezi, elimină lactatele din alimentaţia ta timp de câteva săptămâni şi vezi dacă se observă o îmbunătăţire. Bineînţeles, sub stricta supraveghere a pediatrului. Dacă micuţul primeşte lapte formulă, vorbeşte cu doctorul, care îţi va recomanda să schimbi marca de lapte praf.
- Ajută-l să elimine aerul după masă. Aproape toţi copiii regurgitează după ce au păpat. Dar dacă vărsăturile sunt abundente, persistente şi asocitate cu o creştere mică în greutate, vorbeşte cu pediatrul, căci poate fi vorba de reflux gastro- esofagian. Îl poţi ajuta dacă faci pauze în timpul mesei (aşa încât bebe să eructeze şi să scape de aerul în exces), evitând mişcările bruşte după ce a mâncat, şi dacă îl ţii cel puţin 20 de minute în poziţie verticală când a terminat.
- Verifică dacă suge uşor. Un bebeluş care este nevoit să sugă mai tare pentru a primi suficient lapte va înghiţi mai mult aer în timpul mesei, iar apoi gazele îl vor deranja la burtică. Asigură-te că nu ai canalele galactofore înfundate şi foloseşte o pompă de sân. Dacă este hrănit la biberon, schimbă tetina cu una ce permite un flux mai rapid.
- Începe noaptea cu bine. O rutină relaxantă înainte de somnic face minuni pentru bebeluşii cu colici. Fă-i băiţă, masaj, apoi micşorează lumina din cameră, ascultaţi o melodie lentă şi leagănă-l uşor.
- Dă-i probiotice. Unii doctori susţin că un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate genera colici. Probioticele sunt bacterii „bune“, benefice organismului, pe care i le poţi administra sub formă de picături sau în lapte.
- Pune suzeta la treabă. În timpul zilei, alăptează-ţi puiul la cerere, ori de câte ori îi este foame. Dacă însă de abia a mâncat şi tot neliniştit este, îi poţi oferi suzeta. Deşi în mod normal nu este recomandată, în perioada colicilor ajută.
- Cere ajutor şi profită de răgaz pentru a dormi. Odată ce părinţii reuşesc să se odihnească un pic, automat au mai multă energie, dar şi starea de spirit se îmbunătăţeşte considerabil. Nu subestima importanţa pe care somnul o are pentru sănătatea ta psihică.
- Fă o pauză. Când nimic altceva nu mai funcţionează, pune-ţi micuţul în pătuţul lui şi ia o scurtă pauză, de 5 minute. Dacă tu eşti nervoasă, îi transmiţi şi lui starea ta. Aşa că încearcă să te linişteşti.
Colief® Infant Drops este un produs 100% natural ce previne cauza apariţiei colicilor şi poate ajuta la continuarea alăptării sau, după caz, previne trecerea la o formulă de lapte scumpă, hipoalergenică.
Colief® Infant Drops
- previne cauza apariţiei colicilor
- 100% natural
- sigur de la naştere
- acţionează în lapte, nu în organismul sugarului
- fără efecte secundare
Susţinut de peste 20 de ani de părinţi şi specialişti, Colief® Infant Drops ajută la scindarea lactozei din laptele obişnuit al sugarului, înainte de hrănire, făcându-l astfel uşor de digerat.
Colief® Infant Drops
În primele luni de viață, sugarul are o dietă bazată exclusiv pe lapte matern sau formulă. Carbohidratul de bază din lapte este lactoza (peste 90%). Colief® Infant Drops conține enzima naturală lactază care, adăugată în lapte, descompune lactoza în zaharuri simple. Astfel, hrana este mai ușor de digerat și asimilat, furnizând întreg necesarul nutritiv și energetic pentru o dezvoltare armonioasă. Colief® Infant Drops poate fi folosit pentru bebeluși încă de la naștere, indiferent dacă sunt alăptați sau hrăniți cu formulă de lapte.
Produsul este distribuit de Superfood Company.