Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) Cum citim etichetele sucurilor

(P) Cum citim etichetele sucurilor

Potrivit unui studiu realizat în primăvară de o companie de cercetare, trei din zece români nu citesc eticheta produselor pe care le cumpără și nici informațiile despre valorile nutriționale. Printre acestea se regăsesc produsele alimentare, dar și sucurile sau mousse-urilor. Indiferent de ce produs este vorba, e important să citim etichetele pentru a fi siguri că facem alegerile potrivite și sănătoase. Șerban Damian, medic de familie, nutriționist sportiv și expert în cadrul campaniei „Mousse și suc 100% – aici sunt vitaminele istețe!” ne explică ce trebuie să fie inscripționat pe etichetele sucurilor și cum le alegem pe cele sănătoase. 
 Sucurile de fructe din magazine
 “Legislația Uniunii Europene îi obligă pe producătorii de sucuri să includă pe etichetele produselor informații precum denumirea sau tipul de suc, numele și adresa producătorului, a importatorului sau a distribuitorului, data de expirare, cantitatea, condițiile de depozitare și nu în ultimul rând, ingredientele și tabelul cu valorile nutritive medii pentru 100 ml de suc”[1], menționează Șerban Damian.
Sucurile sunt definite ca produse obținute din fructe coapte și sănătoase, proaspate sau conservate, având culoare caracteristică, aromă și gust tipic fructului din care provine. Acestea sunt clasificate și în funcție de modul în care sunt obținute. De exemplu: sucul obținut din concentrat este practic un suc la care a fost adăugată apă, după ce inițial a fost eliminată. Un astfel de proces de producție facilitează ambalarea și permite procesarea fructelor când sunt măture și pline de aromă. Un alt tip de sucuri sunt sucurile NFC (neobținute din concentrat), care sunt produse direct din fructe și au un termen scurt de conservare. Merită subliniat că toate tipurile de sucuri au valori nutriționale și beneficii asupra bunăstării.
Șerban Damian ne explică care este numărul de adaosuri ce pot fi folosite în sucurile de fructe: “datorită unei decizii a CE, sucurilor 100% de fructe nu le poate fi adăugat zahăr. Totodata, este important să ne amintim că există sucuri 100% care nu conțin zahăr adăugat, coloranți, conservanți sau aditivi alimentari, iar acestea reprezintă o alegere sigură.”[2]
Eticheta unui suc trebuie să includă și tabelul cu valorile nutritive pentru 100 ml de produs, iar indicatorii inscripționați pe ambalaj sunt valoarea energetică, conținutul de proteine, glucide, zaharuri, lipide, acizi grași săturați, fibre etc. Un alt element important este atât termenul de valabilitate, care este stabilit de fiecare producător, cât și condițiile de depozitare sau păstrare imediat după ce a fost desfăcut. Termenul de valabilitate al unui suc poate fi mare, însă trebuie să ținem cont de modul în care a fost produs, iar dacă acesta a fost pasteurizat putem știi că este supus acestui proces pentru a oferi rezistentă, în același timp pentru a crește calitatea și a prelungi durată de viată la raft.
Așadar, atunci când cumpărăm suc de fructe trebuie să acordam atentie conţinutului şi modului în care a fost produs. “Recomand să alegem sucurile 100%, care nu conţin zahar, îndulcitori adăugaţi, conservanti sau coloranti și nici alte substanțe care nu există în mod natural în fructe”, adaugă Șerban Damian.
 
Campania „Mousse și suc 100% – aici sunt vitaminele istețe!” este finanțată de Uniunea Europeană și Polonia, precum și de Fondul pentru Promovarea Fructelor și a Legumelor și a membrilor KUPS.
Informații suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook „Trăiește SMART”.
Pentru informații suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum să desenați împreună cu copiii voștri fructe și legume, vizitați www.sucsimousse.eu și pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART
Asociația Poloneză a Producătorilor de Suc (KUPS) este o organizație non-profit care asociază și integrează producătorii de sucuri, nectaruri și băuturi. Încă din anul 1993, a fost nevoie de numeroase inițiative care vizează reprezentarea și dezvoltarea industriei. Colaborează cu instituțiile științifice interne și externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor şi cu producția. De asemenea, Asociația are grijă de consumatori și face eforturi pentru a continua să ofere produse de înaltă calitate. Din acest motiv, în 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). În plus, în cadrul operațiunilor sale, KUPS urmărește o serie de activități promoționale și educaționale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentație sănătoasa, inclusiv ideea de a servi 5 porții de legume și fructe, dintre care o porție poate fi înlocuită cu un pahar de suc.
Pentru mai multe informații despre KUPS vizitați: www.kups.org.pl
[1] Ordonanța Parlamentului și al Consiliului European 1169/2011 din 25 octombrie 2011 cu privire la transmiterea către consumatori a informațiilor despre alimente și consumabile, modificarea în ordonanța Parlamentului European a Consiliului 1924/2006 și 1925/2006 de abrogare a ordonanței Comisiei 87/250 / EWG, a Directivei 90/496 / CEE a Consiliului, a Directivei Comisiei 1999 / 10 / WE și 2008/5 / WE și Ordonanța 608/2004 a Comisiei
[2] Directiva 2012/12 / WE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 aprilie 2012, care modifică Directiva 2001/112 / CE a Consiliului privind sucurile de fructe și alte produse similare destinate consumului uman.

Comments

comments