Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) Elemente de bază ale stimei de sine

(P) Elemente de bază ale stimei de sine

Elemente de bază ale stimei de sine, explicate de psihoterapeut analist Lavinia Țânculescu, președintele Asociației Salvați Părinții.

Extrem de importante pentru construirea stimei de sine, atât în cazul adulților cât și al copiilor, sunt patru componente de bază: relația cu familia, relația persoanei cu colegii (de muncă, de școală, respectiv cu omologii săi, nu neapărat cu șefii), percepția persoanei cu privire la performanța sa academică sau profesională și relația cu sine însuși.
Ultima componentă (relația cu sine însuși) este extrem de importantă pentru profunzimea și permanența obiectului relaționării (persoana însăși). Este o relație ce se dezvoltă de la începutul vieții și are la bază relația primară cu principalul element de atașament (mamă, în cele mai multe dintre cazuri sau oricine devine mamă surogat).
Dificultăți în această relație primară conduc la o incidență extrem de ridicată a problemelor pe care adultul le experimentează mai târziu în viață, în relație cu alți adulți, în relația sa maritală precum și în relație cu propriul copil.
Soluția rezidă în analiza atentă și însoțită a acestor dificultăți timpurii în relația de atașament primară, precum și ameliorarea lor înainte ca aceastea să provoace tulburări copilului acestui adult. Printre aceste tulburări se numără tulburările de natură emoțională, cognitivă și de inserție socială pe care copilul unui astfel de părinte le poate experimenta.
Lavinia Țânculescu este una dintre cei 6 specialiști în psihologie care vor susține atelierele pentru părinți la evenimentul “Părinți cu aripi, copii cu zbor”! Nu rata acest eveniment, vino pe 29 octombrie la Impact Hub: 4 workshop-uri, 6 psihologi, 6 ore de informații prețioase, un răspuns esențial la întrebarea: „Cum ai grijă de tine, ca părinte, pentru a transmite fericirea ta copilului tău?”
Vezi aici care sunt temele atelierelor, află în care te regăsești și vino la întâlnirea cu psihologii. Grăbește-te să te înscrii! O inițiativă www.protejamcopilaria.ro cu Asociația Salvați Părinții.
 

Comments

comments