Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > (P) Viitorul copiilor începe cu o alegere sigură: stocarea de celule stem

(P) Viitorul copiilor începe cu o alegere sigură: stocarea de celule stem

Stocarea celulelor stem din cordonul ombilical reprezintă un subiect de discuție tot mai des întâlnit pe lista de priorități a viitorilor părinți.
Fie că au aflat despre acest proces de la medicul care urmărește sarcina, de pe internet, de la alți părinți sau de la furnizorul de servicii medicale, majoritatea părinților sunt conștienți de opțiunea de a stoca celule stem, însă nu întotdeauna au posibilitatea de a-și face o idee clară asupra procesului, în ansamblul lui, sau asupra beneficiilor reale ale stocării, pentru viitorul familiei.
Utilizările și beneficiile celulelor stem din sângele cordonului ombilical fac obiectul unor studii tot mai amănunțite, tocmai pentru că transplantul de celule stem din sângele din cordonul ombilical a salvat deja viața multor pacienți cu anumite afecțiuni maligne și nonmaligne. Celulele stem recoltate la nașterea bebelușului ar putea să îi salveze la un moment dat viața lui sau altor membrii apropiați ai familiei, în cazul apariției unor boli grave. Afecțiuni medicale care până acum câțiva ani nu aveau tratament sunt acum curabile, mulțumită celulelor stem, o resursă importantă atât pentru ceea ce se poate trata în prezent, dar mai ales pentru ceea ce se va putea trata în viitorul apropiat.
Transplantul de celule stem se poate face cu celule stem din sângele cordonului ombilical în scopul salvării vieții unui pacient. Transplantul poate fi autolog – când se utilizează celulele proprii sau poate fi alogen (înrudit sau neînrudit) – când donatorul diferă de receptor. Pe lângă sângele de cordon ombilical, alte două surse importante de celule stem sunt măduva osoasă și sângele periferic.

Click aici pentru mai multe detalii despre tipurile de celule stem.

Ce este sângele din cordonul ombilical?
Sângele din cordonul ombilical este sângele rămas în cordonul ombilical și în placentă, după nașterea copilului. În urmă cu doar câțiva ani, cordonul ombilical era considerat a fi deșeu medical. Însă evoluția medicinei a dovedit că sângele din cordonul ombilical conține celule stem care pot trata peste 80 de boli, precum afecțiuni hematologice, cancere, tulburări ale sistemului imunitar. În plus, noile terapii emergente din medicina regenerativă deschid noi posibilități de utilizare: la nivel internațional sunt în desfășurare numeroase studii clinice care vizează tratamentul autismului, al paraliziei cerebrale, potențiale terapii în cazul bolilor autoimune și inflamatorii, diabet, boli gastro-intestinale, boli cardio-vasculare.
Cum este recoltat sângele ombilical
Concret, procesul de colectare a sângelui ombilical are loc după naștere, după tăierea cordonului ombilical. Sângele din cordonul ombilical este introdus într-o pungă sterilă, ce conține o substanță antocoagulantă, iar punga este etichetată și ambalată conform unor norme riguroase.
Procedura de colectare a sângelui din cordonul ombilical nu este dureroasă, nu prezintă niciun risc pentru mamă sau copil și nu este influențată de tipul nașterii, cezariană sau naturală.
Ce este banking-ul de sânge din cordonul ombilical?
Banking-ul de sânge din cordonul ombilical include întregul proces de la colectare, până la stocarea de celule stem pentru scopuri medicale viitoare: astfel, după recoltare și transport, sângele de cordon ombilical este supus unui proces complex de prelucrare pentru obținerea produsului final. Totodată sunt efectuate teste, atât pe sângele ombilical, cât și pe sânge recoltat de la proaspăta mămică. Produsul final este stocat în condiții speciale de criogenie. Dacă celulele stem sunt necesare pentru tratament, banca de sânge din cordonul ombilical va declanșa procedura de eliberare în colaborare cu centrul de transplant/terapii celulare.
Care sunt opțiunile unui viitor părinte?
Viitorii părinți au mai multe opțiuni atunci când vine vorba despre colectarea și stocarea celulelor stem din cordonul ombilical. Pot alege stocare în bănci private de celule stem, unele cu sediul în România, altele cu sediul în afara țării.
Pentru a lua cele mai bune decizii când vine vorba despre selectarea băncii potrivite de celule stem, viitorii părinți au posibilitatea să discute cu furnizorul de servicii medicale despre opțiunile disponibile. Este important să se asigure că banca aleasă efectuează toate testele cerute de standardele internaționale, că stochează toate tipurile de eșantioane care ar putea fi solicitate de către un centru de transplant/terapii celulare, că procesează (prelucrează) sângele de cordon ombilical în timp util, astfel încât să fie asigurate valori optime ale viabilității celulare și nu în ultimul rând, să se asigure de condițiile de siguranță și de echipamentele utilizate în bancă.

Acest material face parte din campania de conștientizare cu privire la beneficiile celulelor stem, pe baza dovezilor și a studiilor științifice și a fost documentat cu sprijinul rețelei private de sănătate REGINA MARIA – Banca Centrală de Celule Stem.

Comments

comments