Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Parenting pe mapamond. 10 tari si obiceiurile lor

Parenting pe mapamond. 10 tari si obiceiurile lor

Chiar și într-o eră a globalizării, cultura și tradiția joacă un rol foarte important în creșterea copiilor de pe mapamond. Iată cum „arată” parentingul în câteva țări din lume și cât de diferit este perceput el.
Danemarca
În 1997 o turistă daneză ce vizita New York-ul a trebuit să-și recupereze copilul de la serviciile sociale pentru că acesta a fost găsit dormind în cărucior, singur, în fața unei cafenele – mama intrase să-și ia o cafea. Elucidarea misterului? Se pare că în Danemarca și țările scandinave este un obicei comun, deoarece se consideră că dormitul în aer liber este benefic pentru sănătatea copilului.
Franța
Aparent, în Franța copiii nu au crize de isterie (cel puțin asta spun cercetătorii), se joacă singuri, nu aruncă mâncarea de pe masă etc. În  cartea Bringing Up Bebe, autoarea Pamela Druckerman descrie experiența creșterii copiilor în Franța și compară parentingul francez cu cel american. Concluziile sunt următoarele: părinții francezi sunt mai autoritari, stabilesc limite clare pentru copiii lor și, foarte important, le cultivă răbdarea. Dacă în SUA se pune accent pe inovație și individualitate, în Franța accentul cade pe tradiție și solidaritate.

China
Timp de 30 de zile după naștere, mamele rămân împreună cu bebelușii în camere calde și întunecoase, departe de restul lumii. Mamelor nu le este permis să facă duș sau să iasă la aer. Femeile moderne din China se opun acestui ritual tradițional, cunoscut ca recluziune.
Japonia
În timp ce în lumea occidentală mamele păstrează o șuviță din părul copilului, în Japonia lucrurile stau puțin altfel. Ele păstrează cordonul ombilical. Există multe presupuneri legate de motivul acestui obicei, însă nu există un consens asupra adevăratei origini.

Republica Dominicană
În completă opoziție cu mamele din zona scandinavă (ai căror copii trag câte un pui de somn afară, în cărucior), mamele dominicane își scot rar nou născuții afară.
Olanda
Multe mămici olandeze preferă să nască acasă, fără medicamente. Analgezicele sunt descurajate și utilizate rar și se apelează mult la serviciile acordate de moașe.
Guatemala
Multe femei din Guatemala sunt descendente ale civilizației maiașe. În timp ce, în general, mamele verifică temperatura apei din cadă pentru a fi suficient de caldă pentru copil, ele consideră că îmbăierea micuțului în apă rece este cheia către sănătate.
Italia
Italienii țin la cinele mari, în familie, care de multe ori se lungesc până noaptea. Bebelușii sunt ținuți în pătuț sau cărucior, lângă masă, deoarece se consideră a fi un moment sacru, cu puternice legături de familie, pe care ar fi păcat să îl rateze, oricât de mici ar fi.

Marea Britanie
Comunicarea este cheia. Părinții britanici sunt foarte logici și raționali cu copii lor, mai ales în situațiile dificile. Totul este explicat, pas cu pas, pentru a se vedea unde s-a greșit și cum se poate evita greșeala în viitor. Și manierele sunt luate foarte în serios de la o vârstă fragedă.
Canada
Independența este foarte prețuită de părinții canadieni. În multe țări, copiii sunt mereu însoțiți de rudele lor, fie la restaurant, în magazine sau în activități zilnice. Aici există tendința de a separa copiii de adulți și de a le încuraja gândirea pe cont propriu, independent de părinți.
După ce ai aflat care sunt stilurile de parenting din câteva țări din lume, ce părere ai despre România? Cum ai descrie și rezuma felul în care ne creștem copiii? Ce obiceiuri ne caracterizează?
 
Foto: Guliver/ Thinkstock
Editor: Adina Gruia
Surse: newparent.com, huffingtonpost.com

Comments

comments