Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Peaceful parenting, sau disciplină fără pedeapsă

Peaceful parenting, sau disciplină fără pedeapsă

Ce înseamnă, de fapt, peaceful parenting și cum ne putem crește frumos copiii, aflăm de la psihologul și psihoterapeutul Mirela Horumba, care ne dezvăluie mai multe despre acest stil de viață.
Peaceful parenting reprezintă un concept nou în care există o abordare corectă și reciprocă, atât a comportamentelor părinților, cât și ale copiilor, din punct de vedere emoțional și relațional. Este o metodă prin care renunți la control și rămâi centrat pe o abordare câștig-câștig, ceea ce duce la creștrea încrederii și a stimei de sine. Marele beneficiu al acestei metode îl constituie faptul că dispar și stările de furie, și cele de vinovăție.
Știm cu toții că astăzi există tot mai multe teorii atunci când vine vorba de creșterea copiilor. Prin ce diferă de ele metoda peaceful parenting? Prin faptul că pui în aplicare un parenting conștient, bazat în primul rând pe înțelegerea modului în care funcționezi tu, părintele, și ce anume îți determină comportamentul, cât și pe cunoașterea manierei de dezvoltare a copilului, în sensul de a înțelege rezultatele pe termen lung. Adică folosești psihologia aplicată a dezvoltării lui, în sensul creșterii lui interioare și nu în sensul blocării lui.

Principii și teorii în peaceful parenting

Principul peaceful parenting este foarte simplu, în sensul că atât părinții, cât și copiii, au emoții și sentimente pe care le trăiesc și le exprimă în viața de zi cu zi. Părinții sunt învățați că nu pot controla aceste stări interioare oricât de mult ar dori ei, adică nu pot determina copilul să simtă altceva decât simte în realitate. Ce puteți face împreună, părinte și copil, este să găsiți calea prin care să le exprimați într-o manieră sănătoasă. Învățați că emoțiile înseamnă ceva, iar comportamentele altceva.
Una din ideile principale în peaceful parenting este că, pentru ca un copil să fie fericit, e important ca părintele să fie fericit. De ce? Răspunsul este foarte simplu: nu poți să-i dai copilului ceea ce tu nu ești. Este ca și cum mimezi un rol, cu alte cuvinte ești fals, iar acest lucru se vede destul de ușor. Copilul decriptează imediat falsul la tine și își pierde încrederea. Un părinte fericit are alt gen de abordare (atitudine și comportamente) decât unul care nu este fericit. Unui părinte fericit îi râd ochii, celălalt are doar o grimasă pe față.

Disciplina fără pedeapsă

Oare se poate așa ceva? Răspunsul este un DA ferm. Cum punem în practică disciplina pozitivă și peaceful parenting? Munca începe cu noi înșine. Avem multe convingeri greșite pe care trebuie să le schimbăm. Schimbi convingerea, se schimbă automat și comportamentul. Adesea confundam conportamentul uman cu o tranzacție economică. Adică faci A, îți dau B. Parcă ești la piață. E nevoie de ceva practică, însă merită tot efortul! O să îți pun o întrebare: dacă pedepsele funcționează, cum se face că este nevoie să le aplicăm mereu? Și încă ceva: dacă un conducător auto primește o amendă pentru depășirea vitezei (este pedepsit), înseamnă că data viitoare va respecta limita de viteză? Nimic mai fals! În general, folosim pedepsele nu fiindcă funcționează, ci pentru că nu știm ce să punem în locul lor.
Marea provocare vine din a încerca să te (re-)educi, mai ales dacă ai fost crescut într-o altă manieră. Mulți părinti cred că dacă participă la un curs sau la o conferință de parenting, se produce schimbarea. Este ca și cum începi să slăbești doar pentru că ai citit despre o dietă! Schimbarea necesită conștiență de sine. Adică să fii atentă la ceea ce faci și să îți asumi propriul comportament, care nu este dat de ceea ce face copilul, ci de gândurile tale despre ceea ce face acesta. Sesizezi diferența?

Acțiune și reacție

După ce ai înțeles faptul că și copilul tău are dreptul să fie furios și supărat, la fel ca și tine (deoarece sunteți ființe umane), îți este mult mai simplu să înțelegi că tantrumul nu este altceva decât o modalitate prin care copilul descarcă furia. Ce ai de făcut? Încearcă să-l privești în ochi, să-l atingi pe mânuță și să-i spui că înțelegi că are un moment dificil, să-i dai încredere că sunteți o echipă și se poate baza pe tine (părintele adult) la greu. Majoritatea părinților fac exact contrariul, adică aduc o cantitate suplimentară de stres, pentru că nu înțeleg exact cum funcționează interiorul copilului. E ca și cum la serviciu ești atât de furios, încât te simți coplesit, și mai vine și șeful tău să țipe la tine, evident, în văzul tuturor!
Cât despre amenințări și/sau recompense ca metodă de acțiune, trebuie să știi că aceasta metodă este complet nefuncțională. Cu toate acestea, este folosită pe scară largă pentru că a fost o perioadă în care PĂREA eficientă. Iar părinții, chiar dacă înțeleg că nu este în regulă, pentru că nu au altceva să pună în loc, o folosesc în continuare. A venit vremea să ne vindecăm de propria copilărie, pentru a putea educa copiii în spiritul respectului față de om (chiar dacă este mai mic) și față de noi înșine. Știu că este mai dificil la început, pare nefiresc, însă este singura cale pe care o cunosc și funcționează!

Controlează-te!

Simplu de zis, greu de făcut, nu? Cu toate acestea, există metode de peaceful parenting, de a-ți controla mai bine propriile emoții (și nervi) atunci când ai de-a face cu un copil supărat/iritat/nervos:
1. Dacă simți cum începe să crească furia și la tine, este potrivit să-ți iei TU o pauză din situație.
2. Centrează-te pe o soluție și nu pe furia copilului.
3. Poate cel mai important aspect este să începi să fii atentă la propriile emoții și să-ți pui întrebări despre prezența lor în viața ta. Furia coplilului nu ar putea rezona cu ceva din interiorul tău, dacă acel ceva nu ar exista.

Fundamente solide

„În zilele noastre, familiile petrec doar puțin timp împreună, de obicei seara când vin toți acasă, dar sunt și toți obosiți. Și atunci, cum putem construi o relație puternică, iubitoare, sănătoasă cu copiii noștri în numai câteva ore pe zi? Este o întrebare provocatoare, însă putem compensa într-o oarecare măsură cu relația emoțională în care suntem cu copii atunci când suntem împreună cu ei. În acest sens am creat „Trusa de bunăstare a familei“ pe care o puteți comanda pe site-ul www.forumuldeparenting.ro.”, spune Mirela Horumba, psiholog MD, psihoterapeut, consiliere individuală, cuplu și familie. www.mirelahorumba.ro. www.forumuldeparenting.ro
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments