Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Perioada de intarcare: cand incepe si cat dureaza acest proces

Perioada de intarcare: cand incepe si cat dureaza acest proces

Procesul de înțărcare nu presupune renunțarea completă la alăptare, ci doar rărirea meselor bazate numai pe lapte, așa încât puiul tău să primească nutrimentele necesare unui copil aflat în creștere (care nu mai pot fi furnizate în totalitate de laptele tău).
Astfel, durata ideală a înțărcatului este… cât mai lungă. Cel mai bine e să-i acorzi o săptămână pentru înlocuirea primei mese (acea masă în care ai cel mai puțin lapte). Apoi, treptat, înlocuiești și celelalte mese de lapte, pe măsură ce îi introduci piureurile, supița, iaurturile și tot așa.
Lasă suptul de seară la ultima excludere, deoarece este un moment important pentru cel mic. Îi poți da în continuare lăptic seara și dimineața (spre exemplu), dar nu ca pe o masă exclusiv bazată pe acesta, ci ca parte din „meniu”.
Nu-ți face griji în privința sânilor prea plini de lapte… pe măsură ce scade cererea, scade și oferta. Poți, în schimb, să reduci cantitatea de lichide pe care o consumi în această perioadă.
3 recomandări pentru perioada de înțărcare

  • Începe prin înlocuirea uneia dintre mesele zilnice de alăptat (cea mai săracă în lapte) din timpul zilei (ultimele la care renunți sunt cea de dimineață și cea de seară).
  • Mesele se elimină pe rând, dar nu la un interval mai mic de cinci-șase zile. Dacă nu ești presată de timp, această perioadă poate crește și la zece zile.
  • Evită perioadele de boală, de erupție dentară sau pe cele în care apar schimbări în viața sa.

Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: articol publicat în revista MAMI, aprilie 2014

Comments

comments