Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Pierderea in greutate, intre normal si grav

Pierderea in greutate, intre normal si grav

De exemplu, un copil care s-a nascut mai mare nu va mai creste atat de repede de la o anumita varsta. Totusi scaderea cresterii in greutate, insotita de stari de rau ale copilului, este ingrijoratoare. Pediatrii americani au elaborat un studiu privind problemele ce pot fi legate de scaderea in greutate.

Pierderea in greutate poate avea multiple cauze

Un prim set de probleme pot avea drept cauza alaptarea. Astfel, copilul poate adormi des in timpul alaptarii inainte sa manance cat ar avea nevoie; daca reflexul de a suge de la san este slab, atunci copilul nu poate sa se sature, efortul de a manca fiind prea mare; cantitatea de lapte secretata de san poate fi insuficienta pentru copil.

Alte cauze de care mama trebuie sa tina cont: copilul isi poate pierde apetitul daca a fost bolnav sau daca are probleme gastrointestinale cronice; daca mama sufera de depresie post-natala sau daca are mai multi copii mici, fapt care diminueaza atentia pe care i-o acorda nou-nascutului pentru ca acesta sa asimileze suficiente calorii.

Daca totusi copilul continua sa nu ia in greutate, familia va apela la sfatul medicului pediatru, caci aceasta stare se poate agrava, avand repercusiuni grave, precum intarzieri atat in dezvoltarea sistemului motor, cat si cognitiv.

Cum previi problemele de greutate

Cum iti dai seama ca bebelusul mananca suficient: daca are pana in 3 luni si este hranit exclusiv cu lapte matern, asigura-te ca foloseste cel putin 8 scutece pe zi si ca suge de la san miscandu-si obrajii; daca are tendinta de a adormi in timp ce este alaptat, el trebuie mentinut treaz gadilandu-l usor pe talpi.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns