Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Plante pentru cresterea lactatiei

Plante pentru cresterea lactatiei

Sa ai parte doar de zile si nopti senine cu puiul tau nou-nascut pare mai usor de zis decat de facut. Primul pas spre reusita este sa-ti organizezi cum se cuvine ziua, adica sa-ti stabilesti ore fixe de plimbare, baie, masa si incearca sa le respecti. Limiteaza, deci, vizitele prietenilor mai agitati sau galagiosi, care ar putea tulbura linistea casei.

Iar daca starea ta de calm si linistea din jur nu au efect si asupra copilului, care continua sa planga, cauta un alt remediu. Poate ii este foame, sau poate ca ceva din dieta ta a trecut prin lapte si i-a iritat burtica sensibila. Exista plante care-ti stimuleaza lactatia si, in acelasi timp, usureaza digestia bebelusului tau.

Infuzia de marar

Din timpuri stravechi, mararului i s-au atribuit virtuti curative. Decoctul din seminte era folosit pentru tratarea durerilor de stomac, la copii, si a durerilor de urechi, la adulti. Femeile care n-aveau lapte fierbeau marar si beau zeama. Fitoterapeutii recomanda infuzia de seminte de marar pentru stimularea lactatiei.

Cum procedezi? Pui o lingurita cu seminte de marar macinate la o cana cu apa clocotita. O acoperi si lasi la infuzat 15-20 de minute. O strecori si o bei calduta, cate un paharel, de trei ori pe zi. Bun este si decoctul dintr-o jumatate de lingurita cu planta uscata si maruntita, fiarta 15-20 de minute intr-o cana cu apa.

Folosit din timpuri stravechi ca planta medicinala, morcovul sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina, intareste imunitatea, stimuleaza cresterea, este cicatrizant gastric, dar si intestinal, favorizeaza lactatia si provoaca eliminarea viermilor intestinali. Pentru stimularea lactatiei, dar nu numai, este recomandat sucul de morcovi.

Cum procedezi? Speli bine morcovii, ii cureti, iar daca nu ai o presa de fructe, ii razi si ii storci bine. Este de preferat sa bei un pahar de suc proaspat, dimineata, pe nemancate, si un alt pahar seara, la culcare. Doza zilnica nu ar trebui sa fie mai mare de 500 ml, dar nici mai mica de 50 ml.

Ceaiul de fenicul

Unul dintre condimentele apreciate ale omenirii, feniculul intra in compozitia mai tuturor ceaiurilor recomandate tinerelor mame, imediat dupa nastere. Dar si in compozitia ceaiurilor pentru bebelusi, avand efect contra colicilor.

Cum procedezi? Pui o lingurita de fenicul la o cana cu apa clocotita si lasi sa fiarba cateva minute, apoi strecori. Se recomanda o ceasca pe zi, pentru stimularea lactatiei. O lingurita cu ceai slab de fenicul, racit, poate fi data si sugarilor, impotriva colicilor.

Exista in farmacii sau plafar ceaiuri pentru stimularea lactatiei, care contin un amestec de anason, fenicul si chimion, la care se pot adauga si alte plante: urzica, roinita, cimbrisor, menta.

Acestea au efecte traditional-recunoscute, sunt asociate si dozate optim de specialisti si stimuleaza secretia lactica. Iar substantele active trec in lapte si favorizeaza calmarea tulburarilor digestive ale bebelusului, precum colicile, crampele sau durerile abdominale.

Cum procedezi? Peste un plic, torni 200 ml de apa clocotita si lasi 10 minute acoperit. Pentru a avea cu adevarat efect, bea 3-4 cani cu ceai pe zi.

Ai grija ce mananci!

Uneori, cauza colicilor bebelusilor poate fi dieta necorespunzatoare a mamei. Principalele alimente incriminate: varza, varza de Bruxelles, fasolea, citricele, conopida, pestele, ouale, carnea de vita, capsunile, fragii si ciocolata. Incearca sa-ti compui meniurile numai din alimente usor digerabile. Si bea ceaiurile din plante recomandate!

Comments

comments

Lasă un răspuns