Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Pneumonia la copii (ce este pneumonia)

Pneumonia la copii (ce este pneumonia)

Pneumonia este infecția unuia sau a ambilor plămâni. Pentru a înțelege mai bine pneumonia și cauzele acesteia, trebuie să trecem puțin în revistă structura și felul în care funcționează plămânii.

Cum respirăm

Când inspirăm, tragem oxigen în plămâni, acesta ajungând în alveolele pulmonare și, mai departe, în sânge. Alveolele sunt saci mici de aer (de 200 de micrometri), acoperiți de vase de sânge micuțe, numite capilare. Cum poate ceva atât de mic să aducă oxigen în sânge? Avem aproximativ 600 milioane de alveole (300 de milioane pentru fiecare plămân)! Când aerul bogat în oxigen ajunge la alveole, este transferat prin pereții alveolelor și capilarelor în sânge, iar celulele roșii (hematiile) transportă oxigenul în corp.

Cum se produce pneumonia

Dacă o persoană are pneumonie, plămânii săi nu funcționează cum ar trebui, deoarece acest tip de infecție creează fluid și mucozități care blochează alveolele. Prin urmare, oxigenul ajunge cu greu, adânc, în plămâni, pentru a trece mai departe, în sânge. Persoana cu pneumonie respiră dificil, mai ales în cazul în care pneumonia afectează ambii plămâni. Pneumonia afectează oamenii de orice vârstă, de la copii mici la oameni foarte bătrâni.
Reține! Dacă se udă, copilul tău nu se îmbolnăvește de pneumonie, deoarece pneumonia este cauzată de infecția cu o bacterie sau cu un virus. Însă răceala sau gripa care se agravează se pot transforma în pneumonie pentru că irită plămânii și creează un mediu propice pentru germeni și, prin urmare, pentru declanșarea unei infecții.

Pneumonia la copii. Simptome

Simptomele pot varia în funcție de starea generală de sănătate a copilului și de cauza acesteia – dacă este provocată de o bacterie sau de un virus. În cazul pneumoniei provocate de o bacterie, un copil se poate simți brusc rău, are febră ridicată și frisoane. Pneumonia cauzată de un virus poate fi mai lentă și cu simptome care nu sutn atât de pronunțate.
În general, copilul se simte ca atunci când are gripă, combinată cu tuse, febră, dureri de cap, și, uneori, dureri de burtă. De asemenea, pneumonia cauzează adesea dureri în piept și sentimentul că ceva îl oprește să inspire. Copilul respiră mai accelerat și spoate să fie prezentă tusea cu eliminare de mucozitați groase. Pneumonia poate determina chiar dureri de stomac, copilul refuzând să mai mănânce.

Pneumonia la copii. Diagnosticare

Chiar dacă ești informată și cunoști toate aceste lucruri, nu te grăbi să pui tu diagnosticul! Pneumonia la copii este diagnosticată doar de medic, după o examinare atentă a micuțului pacient și doar după ce-l ascultă cu stetoscopul. Folosit, de obicei, pentru a asculta bătăile inimii, stetoscopul îl ajută pe medic să asculte și plămânii. Desigur, plămânii nu bat, dar medicul aude sunetele pe care aceștia le fac. Dacă există lichid la plămâni – semn de pneumonie – el va auzi lichidul bolorosind sau scoțând un sunet specific.
Sursă: kidshealth.org
Editor: Adina Gruia
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments