Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Pragurile parentale, de la nașterea copilului și până la 5 ani

Pragurile parentale, de la nașterea copilului și până la 5 ani

Pragurile parentale, de la nașterea copilului până la 5 ani

Naștere – 1 lună: Uimire, teamă și  multă iubire 
Tot ceea ce este legat de puiul tău abia născut este nou! Și, pe lângă asta, indiferent de câte sfaturi ai primit și câte cărți ai citit, realizezi că practica este foarte diferită de teorie. În sufletul tău se amestecă uimirea, dragostea nesfârșită, dar și teama. Nu poți să nu te întrebi: „oare cum se pot descurca alții?”, „oare cum se descurcă cei care au mai mulți copii sau chiar… gemeni?” Adaugă așadar  un sentiment de panică și un nou simț al responsabilității și ai tabloul primei luni.

  • 8 idei salvatoare pentru somnul gemenilor

1-3 luni: Primele semne de afecțiune 
Contact vizual, scâncete și, poate,  un zâmbet. Aceasta este faza în care se dezvoltă cel mai puternic legătura  mamă – copil. Iar când ghemotocul tău zâmbește, înseamnă că te descurci de minune, mami!

3 -7 luni: Te dai în spectacol
Treci acum prin ceea ce, pentru restul lumii, pare o „regresie comportamentală”: vorbești ca un copil, te strâmbi și scoți sunete ciudate, dansezi caraghios sau cânți cu voce schimbată. Faci orice pentru a auzi râsul pe care îl adori.
7 – 12 luni: Păstrează camera de filmat la îndemână
Da, primul zâmbet sau primul râs sunt memorabile, dar abia acum începe, cu adevărat, perioada premierelor. Primii pași, gânguritul,  primele cuvinte sunt cele pe care le vei filma sau păstra pentru posteritate. S-a observat că cele mai multe fotografii sunt făcute în această perioadă.
1 – 2 ani: Siguranța este pe primul loc!
Trebuie să fii pe fază din momentul în care copilul deschide ochii dimineața și până când se culcă seara (noroc că mai este și somnul de zi). Curiozitatea și mobilitatea copilului sunt copleșitoare, iar pericolele de care trebuie să-l păzești îți ocupă toate gândurile. Trebuie să fii mereu cu un pas înaintea micului explorator.

2 – 3 ani: Tu ești personajul negativ
Este momentul în care copiii învață reguli și limite, așa că trebuie să accepți că vei deveni un personaj negativ.  Acum copiii aud de la părinți cel mai des cuvântul „nu”. Deși știi că e bine pentru copil să învețe limitele, nu e ușor să fii mereu cea care pune interdicții…
3 – 5 ani: Ești cel mai bun prieten al copilului tău
În această perioadă copiii își formează amintirile pe care le vor ține minte toată viața. Acum copilul e biciclist, alpinist, artist, actor. E vremea nesfârșitelor întrebări, pe scurt, este vârsta lui „de ce?” și ar fi bine să ai răspunsurile pregătite pentru că așa ai toate șansele să devii cel mai bun prieten al copilului tău, iar el va veni la tine nu doar cu întrebări, ci și cu probleme care poate că ție ți se par minore însă pentru el sunt foarte importante. Dacă reacționezi cum trebuie, va veni la tine de fiecare dată, chiar și când va crește și va da de probleme mai mari.
Adaptare după un articol publicat pe Parents.com, Foto: 123RF

Comments

comments