
E bolnav? Deși uneori este foarte dificil să schimbi programul, să te învoiești de la serviciu, să amâni lucruri importante, starea de sănătate a copilului ți-o impune.
Anumite afecțiuni, chiar dacă par banale, au risc de contagiere foarte mare, altele sunt grave și necesită tratament la pat. Când este mai bine să îl ții acasă?
Are diaree
De cele mai multe ori, diareea este cauzată de o infecție virală. Tocmai de aceea, enterocolita, însoțită de diaree, vărsături, febră și stare generală proastă se poate transmite rapid și celor sănătoși. Cel mic se poate întoarce în colectivitate imediat ce scaunele s-au rărit, nu mai sunt apoase, nu mai vomită și a redevenit vioi. Adică nu mai e bolnav. Poate dura și o săptămână.
Are o boală a copilăriei
Indiferent care ar fi aceasta – varicelă, rujeolă, rubeolă sau boala „mână-picior-gură“ –, trebuie știut că sunt extrem, extrem de contagioase. Cel mai probabil, și copilul tău a luat-o tot de la grădi. Deși este posibil ca el să o fi transmis deja mai departe încă dinainte de a-ți da seama că e bolnav, înainte de erupție, odată apărute primele simptome, nu-l mai duce la grădiniță. În cele mai multe dintre situații are nevoie de repaus, odihnă și o alimentație adecvată.
Are roșu în gât
Inflamația la nivelul faringelui este și ea cauzată de o infecție virală. Pe lângă dureri și febră, pot apărea chiar pungi cu puroi la nivelul amigdalelor. De regulă, situația se ameliorează în decurs de 5 zile, perioadă după care nici copilul nu mai este contagios.
Este răcit
Chiar dacă răceala este contagioasă, nu e la fel de periculoasă și rapid răspândită precum enterocolita. Și în această situație prichindelul este posibil să fi dat mai departe boala încă dinainte de a apărea primul strănut. Dacă vrei să limitezi la minimum riscul răspândirii și să grăbești vindecarea, ține-l acasă măcar 3 zile.
Are conjunctivită
Se transmite foarte ușor dacă este de natură virală sau bacteriană, mai ales în cazul copiilor aflați în colectivitate. Dacă are ochișorii roșii, dacă pleoapele rămân lipite după somn și la colțul lor pare a se scurge mereu un lichid gălbui, atunci vorbim despre o conjunctivită contagioasă, caz în care prichindelul trebuie să rămână acasă. Un tratament adecvat cu antibiotice va trata afecțiunea.
Dacă puiul tău are o infestare cu păduchi, o perioadă trebuie să-l ții departe de colectivitate. Chiar dacă tu îl scapi de aceste insecte, o dată ce a reușit să-i transmită celorlalți copii, se va reinfesta.
Foto: 123RF