Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Predarea integrată. Cum va învăța copilul tău la școală

Predarea integrată. Cum va învăța copilul tău la școală

Puiul tău intră la toamnă la școală? Atunci, ai auzit despre predarea integrată. În cazul în care ai rămas cu nelămuriri, ți-am pregătit o scurtă explicație, cu exemple, a sistemului de predare integrată.

În curând începe al patrulea an școlar în care predarea, la ciclul primar, se face în mod integrat. Predarea integrată înseamnă că granița dintre disciplinele școlare dispare și învățătorii lucrează cu teme care se regăsesc la toate disciplinele școlare, în același timp.
Altfel spus, ai o temă mare (în limbaj didactic, unitate de învățare), de pildă  „Toamna”, în care sunt incluse multe sub-teme – de la „toamna în livadă”, la” vița de vie” sau alte subiecte pe care învățătorul le consideră potrivite. Deoarece vorbim de predare integrată și de un sistem de cunoștințe, fiecare dintre aceste subiecte adună sub umbrela lui toate materiile din acea zi. Vom analiza, în continuare, ambele subiecte propuse anterior.

Unitatea de învățare: toamna
Subiectul zilei: „Toamna în livadă”
Practic, acesta este subiectul al zilei și este trecut prin filtrul tuturor materiilor.

  • La comunicare în limba română, copilul tău va avea un text despre toamnă.
  • La matematică și explorarea mediului va va avea exerciții, probleme și alte activități care presupun adunarea, scăderea, numărarea legumelor, a fructelor etc.
  • La arte vizuale și abilități practice va învăța despre amestecurile de culori pictând „Toamna în livadă”.
  • La educație fizică va avea jocul „Culesul castelor”
  • La educație muzicală va învăța un cântecel despre toamnă.

Unitatea de învățare: toamna
Subiectul zilei: „Vița de vie”
Copilul va citi si va discuta despre vița de vie (poate ca învață litera „v”), desenează un coș cu struguri,  învață un cântecel despre vița de vie, număra, adună sau scade boabe de struguri. În acest fel, vița-de vie devine subiectul zilei, care se regăsește la toate materiile.
Dacă ți se poare un sistem greoi, trebuie să iei în calcul beneficiile pe care le are pentru copil! Predarea integrată îl ajută pe copil să fie flexibil, rapid în gândire, să înțeleagă lumea din jur ca un sistem în care lucrurile sunt în legătură, nu funcționează independent.  Astfel, îl învață pe copil să transfere cunoștințe de la o disciplină la alta, să identifice conexiuni și să descopere că informațiile se pot aplica în orice domeniu.
Autor: Adina Brânciulescu, Foto: 123RF

Comments

comments