Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Pregătirea pentru școală se face din timp. Iată care sunt motivele

Pregătirea pentru școală se face din timp. Iată care sunt motivele

Un nou an școlar înseamnă pentru elevi revederea cu colegii, cunoașterea profesorilor noi, depănarea amintirilor din vacanță, ori poate integrarea într-un colectiv nou. Dacă cei mici așteaptă noul an școlar cu nerăbdare, părinților le revine sarcina de a pregăti toate cele necesare. 

Aceste pregătiri sunt diferite în funcție de vârsta copilului. Însă, dacă totul este planificat din timp, lucrurile vor fi mai ușoare pentru părinți, iar copiii se vor bucura la maximum de începerea noului an școlar.

Așadar, iată mai jos trei motive ca să începi pregătirea pentru școală din timp, pentru copilul tău.

Rechizitele școlare

Rechizitele școlare sunt indispensabile, însă, de cele mai multe ori, achiziționarea lor reprezintă o provocare pentru părinți. În primul rând, în cazul în care copilul are o listă cu manualele necesare anului școlar care urmează să înceapă, ideal este să le achiziționezi din timp. De exemplu, poți comanda de acum manualele școlare Niculescu, ca să eviți situația în care acestea nu mai sunt în stoc.

De asemenea, dacă nu ai o astfel de listă, idea de a merge la o librărie și de achiziționa manualele recomandate de librar nu este cea mai inspirată alegere. De ce? Pentru că fiecare profesor are cerințele sale (mai ales la clasele pregătitoare și gimnaziale), când vine vorba de manualele școlare.

De asemenea, nu uita de restul rechizitelor: ghiozdan, penar, caiete și pixuri. Fă o listă cu tot ce are nevoie copilul, iar apoi le poți alege în funcție de preț, calitate sau preferințele celui mic.

Ideal este să achiziționezi copertele cărților abia după ce știi care sunt dimensiunile lor.

De asemenea, nu uita de vestimentația pentru școală. Fie că este vorba de o anumită uniformă specifică școlii, ori doar de o ținută decentă, recomandat este ca acest aspect să nu fie lăsat pentru ultima săptămână de vacanță. Mulți părinți fac această greșeală și sfârșesc prin a achiziționa ce găsesc, pe ultima sută de metri.

Programul

În vacanță, programul de somn al copiilor este diferit față de cel din timpul școlii. Mai exact, aceștia se trezesc mai târziu și se culcă la fel de târziu. Tocmai de aceea, readaptarea la programul școlar trebuie făcută din timp. De ce? Pentru că trecerea bruscă de la programul din vacanță la cel din timpul școlii nu este un lucru benefic pentru copil.

Cu două săptămâni înainte de a începe școala, copilul trebuie să înceapă să își respecte ora de culcare și ideal este să aibă un program asemănător celui pe care îl are când merge la școală.

Temele

Fie că este vorba de exerciții la matematică, diferite eseuri la limba română, ori poate compuneri la limba engleză, temele din timpul vacanței sunt un lucru obișnuit pentru toți elevii. Însă, mulți dintre aceștia preferă să lase temele pentru ultima săptămână de școală și sfârșesc prin a nu le termina, din cauza lipsei de timp.

Pentru a nu trece printr-o astfel de situație, recomandat este ca temele să fie rezolvate treptat, pe tot parcursul zilelor libere. Acestea au rolul lor, fiind importante pentru dezvoltarea memoriei copiilor și – în, datorită lor, copilul nu uită ce a învățat la școală.

Ideal este ca elevul să aibă un program flexibil  – și pentru teme și pentru distracție. În felul acesta, el nu își rezolvă sarcinile în grabă și nici nu obosește.

Începerea unui nou an școlar pune în alertă atât copiii, cât și părinții, fiind cea mai aglomerată perioadă a anului din punct de vedere educațional. Cumpărarea rechizitelor, alegerea uniformei, dar și finalizarea temelor – acestea sunt doar câteva din lucrurile care trebuie rezolvate. 

Pentru ca această etapă să nu fie obositoare pentru elevi și pentru părinți, e recomandat ca pregătirile să înceapă cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii. În felul acesta, rechizitele nu sunt cumpărate în grabă, iar copilul nu obosește încercând să își termine la timp temele de vacanță.

 

 

Sursă: digital workforce

Sursă foto: pixabay

 

Comments

comments