Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Preventia si igiena orala la copii

Preventia si igiena orala la copii

Preventia si igiena orala la copii incepe cu educatia parintilor in cabinetele stomatologice.
Preventia este medicina viitorului, o spun marii specialisti. Tot ei ne indeamna sa argumentam prin fapte aceasta afirmatie. E ideal atunci cand precautia incepe timpuriu! Despre educatia stomatologica la copii, ca masura de preventie si igiena orala, am stat de vorba cu Dr. Titiana Craiu. Iata cate lucruri utile am aflat!

  1. Exista in Romania educatie stomatologica la copii?

Da, exista educatie a sanatatii orale, dar din pacate ea incepe destul de tarziu ca implementare sociala la nivelul institutiilor de invatamant, mai precis la varsta prescolara, in gradinite. In acest moment, putem vorbi despre metode de preventie si tratament a evolutiei cariei si a imbolnavirii gingivale.
Desigur, si aici exista carente in promovarea acestei educatii deoarece, in zilele noastre, nu toti copiii beneficiaza de aceasta scolarizare, multi dintre ei raman in compania bunicilor sau adultilor pana la varsta de 6-7 ani, cand scolarizarea devine obligatorie si cand de fapt, atunci ajung sa primeasca cunostinte reale legate de sanatatea orala.
Corect ar fi, ca aceasta educatie stomatologica la copii sa inceapa cu educarea mamelor, prin aducerea lor in cabinete pentru informare si instruire, inca de la nasterea primului copil si pus accent pe ingrijirea dintilor care vor erupe, incepand cu varsta de 6 luni si terminand in jurul varstei de 2 ani, ingrijire care ar trebui facuta de parinti.
2. Cata importanta ofera parintii igienei orale, respectiv preventiei afectiunilor dentare specifice copiilor?
Din pacate, majoritatea parintilor nu dau atentie prea multa atentie ingrijirii si preventiei sanatatii orale, si nu din motive financiare, ci din cauza mentalitatii propagate de-a lungul timpului printre adulti si anume ca dintii de lapte vor cadea oricum. Din pacate, vor constientiza mai tarziu acest lucru, abia atunci cand vor aparea problemele, incepand chiar cu varsta de un an, cand foarte multi copii prezinta deja renumitele carii de biberon, in stadiu avansat de evolutie.
Iata de ce recomand adultilor care ajung in cabinetul meu si au copii, programari si consultatie la doctori specialisti in pedodontie sau stomatologie pentru copii.
3. Care sunt afectiunile stomatologice la copii des intalnite si care sunt motivele?
Asa cum am mai mentionat, cel mai des ne confruntam cu cariile de biberon, dar si cu carii obisnuite si netratate date de o spalare incompleta pe dinti sau incorecta, precum si cu diverse afectiuni ale mucoaselor orale, date atat de imunitatea in formare a acestor pacienti, dar si de tratamentele cu antibiotice, care predispun la gingivite, candidoze, herpes zoster si mononucleoza.
4. Cum pot preveni sau trata parintii afectiunile stomatologice la copii?
Parintii pot preveni aparitia acestor afectiuni la copii prin prezentarea lor la consultatii regulate, odata la 6 luni, incepand cu varsta de 2 ani, atunci cand micutii lor au definitivat eruptia dintisorilor de lapte. Acum se pot aplica fluorizari repetate si nu numai, pentru o intarire a smaltului si o preventie eficienta a aparitiei cariei (fluorizari, sigilari).
De asemenea, este de preferat ca tratamentul stomatologic al copiilor sa fie facut de medicii dentisti care prezinta competente in acest sens. Parintii trebuie sa se intereseze in acest sens, pentru ca, dupa cum stim, este foarte importanta prima consultatie si prima impresie a copilului in cabinetul de stomatologie, impresie care ii va insoti pe cei mici, mult timp pe parcursul urmatoarelor sedinte stomatologice necesare!
De aceea recomand parintilor inainte sa mearga cu copilul la stomatolog, sa se documenteze si sa aleaga un medic bun pentru copilul lor. Acest lucru se poate face cu usurinta prin recomandari sau accesand platforma de programari medicale online ConsultaClick.ro.
Mai mult, vor supraveghea micutii si ajuta, chiar incepand cu aceasta varsta, la formarea depriderii de a se spala pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si mai ales seara, cu o pasta de dinti specifica varstei lor si cu un continut de fluor adecvat. Incepand cu varsta de 6-7 ani sunt necesare folosirea apei de gura (preferabil fara alcool) dupa spalare si a atei dentare, inainte de spalatul pe dinti.
5. Cat de importanta este alimentatia copiilor in pastrarea unei danturi sanatoase?
Pe langa o igiena orala corecta si un control stomatologic periodic, o importanta deosebita o are si alimentatia copilului. Aceasta trebuie sa cuprinda un regim echilibrat specific varstei, format din proteine, glucide (sau zaharuri), lipide, vitamine si minerale. Mai mult, se indica o reducere a consumului de zaharuri sau administrarea micutilor de gustari dulci intre mese, care fac foarte rau dentitiei. Mare atentie si la sucurile acidulate. Acestea diminueaza rezistenta smaltului dentar.
6. Care este secretul unei relatii eficiente intre medicul stomatolog si pacientul-copil?
Este foarte important ca micul pacient sa vina cu degajat la medicul dentist. Astfel, vom forma adolescenti si mai tarziu adulti, care vor avea grija de sanatatea lor dentara. Este stiut faptul ca problemele dentare pot determina aparitia unor afectiuni destul de grave (gastrice, cardiace etc.) O alta problema este legata de natura estetica; lipsa dintilor sau a halenei (mirosul urat al gurii), deloc de neglijat, intr-o societate extrem de exigenta, care pune tot mai mult accent pe aspectul exterior!
Revenind, prescolarii cand se prezinta la dentist, nu cunosc notiunea de durere. Initial, se dovedesc a fi pacienti foarte cooperanti. De aceea, este foarte important ca medicul stomatolog sa invite pacientul la o sedinta de cunoastere si prezentare a mediului din cabinet, cu tot ceea ce presupune tratamentul. De asemenea, este foarte important, ca la finalul sedintelor sa fie recompensati ca au venit la control.

Comments

comments