Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Prieteni – problemă. Cum rezolvi această problemă?

Prieteni – problemă. Cum rezolvi această problemă?

Nu ești încântată de unii prieteni ai copilului tău? Este o situație în care trebuie să dai dovadă de multă diplomație, deoarece nu poți să-i impui copilului cu cine să fie prieten. Dacă vei încerca să faci asta, să nu rămâi surprinsă dacă reacția lui va fi una de respingere fermă a intenției tale.

Chiar dacă ție nu-ți place felul în care cum se comportă și îl influențează pe copilul tău, năzdrăvanul tău nu va reacționa bine dacă îi vei interzice să se mai joace cu un puşti pe care-l consideră prietenul său,
Cum se leagă prieteniile între copii și care e rolul tău în asta
Încurajează-l, în schimb, să lege prietenii și cu alți copii – cu comportament și interese care nu pun probleme.
În cazul în care observi că a acționat într-un mod incorect, sub influența prietenilor lui, spune-i că nu a acționat într-un fel care-l reprezintă. Întreabă-l cum ar fi trebuit să procedeze și de ce nu a făcut asta. Analizaţi împreună situaţia şi cauzele comportamentului lui.
Când se ivește ocazia, spune-i, pe un ton calm, fără să-i impui sau interzici ceva, ce anume dezaprobi la prietenul său. Pune accentul pe comportamentele pe care nu le aprobi şi nu pe caracterul sau persoana copilului. Foloseşte-te de exemple concrete. De pildă, nu-ți place că a fost violent cu fratele lui mai mic, că vorbește urât cu ceilalți din clasă, că le ia lucrurile etc. Nu-i interzice să mai vorbească sau să se joace cu acest copil, dar trebuie să știe care pot fi consecințele acestei prietenii, în cazul în care se lasă influențat de amicul lui.
Prietenii imaginari ai copilului
Spune-i că în familia voastră nu se procedează în felul în care a văzut la prietenii lui. Fără a-i interzice să se joace cu ei, subliniază faptul că dezaprobi respectivul comportament și că nu accepţi să fie preluat de el. Copilul va aprecia faptul că ai încredere în el și în deciziile lui și sunt șanse mai mari ca, procedând în acest fel, să se îndepărteze singur de prietenii-problemă sau să-i analizeze cu ochi critic, decât dacă îi interzici ferm orice legătură cu ei.
Foto: 123RF, Editor: Adina Gruia

Comments

comments