Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > "Prietenia reprezintă mesajul cheie al acestui film". Interviu cu îndrăgitul actor Marian Râlea despre filmul de animație "Bunul Dinozaur"

"Prietenia reprezintă mesajul cheie al acestui film". Interviu cu îndrăgitul actor Marian Râlea despre filmul de animație "Bunul Dinozaur"

După ce un eveniment traumatic tulbură existența unui Apatosaurus plin de viață pe nume Arlo, acesta pornește într-o călătorie remarcabilă, câștigând un companion surprinzător de-a lungul drumului – un băiețel, pe nume Spot. Pe parcursul aventurii, Arlo întâlnește numeroase personaje care contribuie la evoluția sa. Dar prietenia pe care o dezvoltă cu Spot are cel mai mare impact asupra vieții lui, ajutându-l să își depășească fricile, plecând într-o călătorie inițiatică în mijlocul naturii.
Prietenia reprezintă mesajul cheie al acestui film. Interviu cu îndrăgitul actor Marian Râlea despre fimul de animație Bunul Dinozaur #6„Bunul Dinozaur” este o poveste emoționantă despre o prietenie neobișnuită, un proiect în care a fost cooptat și îndrăgitul actor Marian Râlea, care dă voce personajului Colecționarul – o experiență pe care ar repeta-o în fiecare zi, după cum ne-a mărturisit. Acesta a răspuns, în exclusivitate pentru Mami.ro, la câteva întrebări despre „Bunul Dinozaur”, despre personajul său, dar discuția a fost și un prilej minunat să înțelegem ce înseamnă să joci cu și pentru copii și să ai un public tânăr și sincer care crede în tine și în poveștile pe care i le arăți.

Mami.ro Cum este să lucrezi cu şi pentru copii?
Marian Râlea Meseria de actor este una de mare intensitate şi bucurie. Suntem educaţi în facultate să jucăm în orice spaţiu, fie teatre, fie locuri neconvenţionale, în faţaspectatorilor mari şi mici. Aventura mea cu teatrul dedicat copiilor a început cu mulţi ani în urmă. La început am considerat că a juca pentru cei mici este doar un accident. În anul 1990 eram deja actor la Teatrul de Comedie şi fusesem premiat drept “Cel mai bun actor al anului 1988”. Odată cu emisiunea “Abracadabra” de la TVR, am început să joc şi pentru copii. În faţa unui public atât de sincer şi tânăr, nu poţi decât să exprimi, din tot sufletul, acea poftă de joacă pe care cei mici o au. Sunt mulţi actori care joacă pentru copii şi îmi scot jobenul în faţa lor.
Mami.ro Cum sunt copiii – ca public?
Marian Râlea De câte ori sunt întrebat cum este să joci în faţa celor mici, nu ştiu ce să răspund, întrucât joc şi pentru cei mari având aceeaşi mare bucurie. Cred că cel mai important lucru pe care l-am făcut în teatrul pentru copii a fost faptul că am încercat să-i pun în valoare pe cei mici, astfel încât ei să devină personajele bune din poveşti, iar noi cei mari să fim „răii”. Copii nu vor doar să asiste la spectacol, ci vor să participe activ, că şi cum ar fi propria lor poveste. Acest gând m-a convins acum 15 ani să înfiinţez Teatrul Naţional pentru Copii, o asociere între Teatrul Naţional şi Fundaţia Abracadabra – teatru unde fiecare reprezentaţie este o premieră, unde copiii urcă pe scenă şi se joacă de-a actorii. Când eşti înconjurat de cei mici, care îşi iau în serios rolul şi care cred în poveste, timpul dispare. Pentru mine, a fi prezent cu toată fiinţa, a fi un participant al jocului, a fi acceptat ca un fel de conducător al ceremonialului înseamnă că nu am ales greşit meseria de actor, iar în preajma micilor interpreţi mă întorc întotdeauna la joc.
În fapt, meseria de actor implică în primul rând jocul (copilul se joacă, actorul joacă). Ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că am reuşit, datorită copiilor, să-mi păstrez bucuria de a fi actor, după ani buni care au trecut, de când a fost cântată pentru prima dată melodia „Eu pot, eu sunt magician”. Astfel am realizat că cei mici sunt adevăraţii magicieni şi că domniile lor m-au înfiat pe mine.
Mami.ro Ce te-a atras la povestea „Bunul Dinozaur”?
Marian Râlea Ne vom întâlni la premiera filmului „Bunul Dinozaur”. Sunt curios dacă părerea mea va fi la fel cu a voastră. Un lucru important pe care îl trăim este adevărata prietenie. În lumea creată de Disney•Pixar, se leagă o prietenie neobişnuită între un Apatozaurus pe nume Arlo şi un băieţel pe nume Spot. O să priviţi filmul şi veţi dori să deveniţi măcar unul dintre personaje. Puteţi alege să fiţi Spot, băieţelul cel curajos şi tenace sau veţi dori să vă alungaţi teama, aşa cum i se întâmplă lui Arlo. Amândoi ne conduc într-o călătorie iniţiatică din care şi noi trebuie să învăţăm câte ceva – să nu mai fim atât de vulnerabili şi precauţi, ci mai degrabă determinaţi şi iubitori. Toate aceste sunt realizabile dacă ai lângă ţine un prieten adevărat. Prietenia, un cuvânt care domină acest film chiar dacă rolurile sunt puţin inversate şi Arlo seamănă cu un băieţel, iar Spot este căţeluşul său. Cu siguranţă o să ne punem întrebări după ce vom viziona filmul „Bunul Dinozaur”. Pe mine mă obsedează una dintre întrebările lui Arlo: „Ce ar fi fost dacă dinozaurii ar fi supravieţuit până în zorii speciei umane?” Ne vedem la film!
THE GOOD DINOSAUR
Mami.ro Cum crezi că vor primi copiii acest film de animaţie şi care crezi că este principalul lucru care-i atrage?
Marian Râlea Sunt convins că filmul „Bunul Dinozaur” va fi primit că un dar în preajma lunii decembrie, o luna a bucuriei, a minunilor, o luna a copilăriei.
Mami.ro Descrie-ne personajul tău, te rog, şi ce valori promovează acesta.
Marian Râlea Din primul moment în care m-am întâlnit cu personajul Colecţionarul, acesta mi s-a dezvăluit în întreaga să bunătate, deşi la prima vedere părea înfricoşător. Blândeţea i se putea citi în ochi. Am încercat, în timp ce rosteam replica, să îmi mijesc şi eu ochii şi parcă vocea mea semăna cu a lui. De ce se numeşte Colecţionarul va invit pe voi să aflaţi vizionând filmul!
Mami.ro Care este mesajul pe care-l transmite filmul?
Marian Râlea După cum va spuneam şi un pic mai sus, prietenia reprezintă mesajul cheie al acestui film. Este minunat să vezi povestea de prietenie dintre un băiat şi căţelul sau, doar că în filmul „Bunul Dinozaur”, băiatul este un dinozaur, iar căţelul – un băieţel.
Prietenia reprezintă mesajul cheie al acestui film. Interviu cu îndrăgitul actor Marian Râlea despre fimul de animație Bunul Dinozaur #
Mami.ro Îţi aminteşti un moment simpatic/ haios din timpul înregistrărilor? Ni-l poţi descrie?
Marian Râlea Am să încerc să povestesc ultima mea aventură dedicată copiilor, dar şi celor mari. Am fost invitatat să dublez vocea unui personaj de desen animat. Pe nepregătite şi măcinat de gândurile mele, am auzit vocea magicianului de la masă de montaj sunet… „Merge”… Am simţit un fior pe şira spinării, mâinile mi s-au umezit, nu mai vedeam bine nici textul, deoarece mi se aburiseră ochelarii şi… am tăcut. Să taci într-un studio de înregistrare voci este culmea prostiei… „Merge”… am auzit iar. Mi-am luat inima în dinţi, cum se zice, şi am reuşit să spun primele vorbe… „Perfect”, îmi spuse sunetistul. Ce însemna această? Căci mie mi se păruse groaznic. Uşor, uşor, am reuşit să spun prima replică. Credeam că este rău de tot, dar Magicianul Sunetelor făcuse în aşa fel încât vocea mea, ritmul rostirii să se potrivească perfect cu personajul. Am ascultat de câteva ori şi, că din senin, m-a copleşit încrederea că voi putea să interpretez mai bine. După ce spaima a trecut, totul, studioul, microfonul îmi deveniseră familiare.
Prietenia reprezintă mesajul cheie al acestui film. Interviu cu îndrăgitul actor Marian Râlea despre fimul de animație Bunul Dinozaur #
Mami.ro Ne poţi poveşti puţin despre atmosfera din timpul înregistrărilor şi despre ce înseamnă să dai glas unui personaj dintr-un film de animaţie?
Marian Râlea În studioul de înregistrare, aşezat în faţă microfonului, imaginile personajului se derulau pe un ecran. Era făcut perfect, într-o tehnică impecabilă a timpurilor pe care le trăim. Vocea personajului exprimă personalitatea şi caracterul acestrui monstruleţ. Ascultăm în căşti şi îmi spuneam că am să mă fac de ras şi că nu voi reuşi niciodată să-l fac pe Colecţionar – aşa se numeşte personajul – să vorbească româneşte. Ieşise bine, mi-au confirmat Regizorul şi Magicianul Sunetelor. Am plecat mulţumit acasă, Colecţionarul vorbea româneşte. Fusese pentru prima oară când am fost invitat să dau glas unui personaj de desene animate. O experienţă pe care aş repeta-o în fiecare zi. Să vezi cum vocea ta devine parte dintr-o extraordinară producţie îţi da un sentiment de împlinire.
„Bunul Dinozaur” este o producțe Disney•Pixar. Premiera va avea loc pe 27 noiembrie 2015 și va rula în format 3D, doar în varianta dublată.
Interviu realizat de Adina Gruia
Foto: Forum Film România

Comments

comments