
Ati ajuns acasa si incepi sa te gandesti cum vei face fata primei baite, primei nopti…si lista poate continua. Bebe nu este atat de fragil precum pare, iar cu putin sprijin si din partea noastra vei invata sa fii o mamica fericita, cu un copilas cuminte.
Mesele
Alaptarea micutului este extrem de importanta. Dar odata ajunsa acasa, lucrurile invatate in maternitate s-ar putea sa nu mai functioneze. Micutul refuza sanul, nu se hraneste suficient, iar de aici apar si alte probleme. Sfatul nostru este sa nu te pierzi cu firea si sa nu apleci urechea la „vocile” care te indeamna sa renunti la alaptare in favoarea biberonului.
Cel mai bine este ca tu si bebelusul tau sa fiti impreuna, sa fiti linistiti si sa gasiti calea potrivita pentru amandoi. Instinctul matern va fi cel care te va ajuta. Nu uita ca pentru o alaptare cu succes este nevoie de o dieta echilibrata si de consumul a cel putin doi litri de apa pe zi. Daca in ciuda tuturor eforturilor tale lactatia se micsoreaza sau dispare, nu deznadajdui. Formulele de lapte sunt excelente pentru a inlocui laptele matern. Sfatul pediatrului este foarte important in aceste momente. El te va ajuta sa alegi ceea ce este potrivit pentru micutul tau si iti va indica, de asemenea, tipul de tetina si de biberon pe care sa le folosesti.
Baita
Despre prima baita putem vorbi abia dupa caderea bontului ombilical. Pana atunci, igiena bebelusului se face pe segmente, pentru ca apa sa nu ajunga la bont. Cand buricul lui bebe s-a vindecat si este bine, iar prima baita este… inevitabila, pentru tine poate fi un moment de panica si ingrijorare. Bebe este mic si alunecos ca un sapun, iar tu, plina de emotii.
Sfatul nostru este sa ceri ajutorul tanarului tatic pentru a depasi aceasta clipa. Iar ca un sfat suplimentar, iti spunem sa folosesti cadita cu suport sau pe cea gonflabila. In aceasta din urma, bebe nu se poate rani absolut deloc. Dupa ce cadita este pregatita, trebuie sa verifici temperatura apei, iar cand bebe ia contact cu apa, te sfatuim sa il invelesti intr-un scutec pentru a reduce impactul puternic al pielii cu aceasta. Asigura-te ca ai tot ce iti trebuie la indemana pentru a nu fi nevoita sa-l lasi nesupravegheat.
Somnul
In primele zile de viata, programul de somn este aproape la fel de haotic ca cel de masa. Pe bebe il trezeste scutecul umed, foamea sau colicile, iar aliatul unui somn odihnitor este inversul acestora. Este bine ca la inceput sa iti faci programul dupa el. Culca-l in pat cu tine (acest lucru nu creeaza obisnuinta) pentru ca ti-e mai usor sa il alaptezi in pozitia culcat. Mangaie-l, iubeste-l, strange-l la piept si nu il lasa sa planga. Asigurandu-i confortul, bebe va intra incet-incet in program.
Joaca
In scurtul timp cand bebe sta treaz, distractia lui este in mainile tale. Pentru o perioada de timp, pana cand micutul va invata sa se joace, tu esti jucaria lui. Tu il asculti, tu il privesti si ii vorbesti. Cam asta este „distractia” micutului tau in primele lui zile de viata. Vocea blanda, privirea calda si bratele tale protectoare sunt necesare inclusiv pentru… divertismentul puiutului.
Taiatul unghiilor
Desi miturile spun ca nu este bine sa taiem unghiile bebelusilor pana dupa botez, mamicile cunosc foarte bine neplacerile pe care acestea le produc. Unii parinti prefera sa puna manusi si sa lase unghiile “la locul lor”. Sfatul nostru este sa faci un obicei bun si din acest aspect, si sa tratezi taiatul unghiilor ca pe o rutina saptamanala obligatorie. Unghiile de la maini cresc mai repede, asa ca este nevoie de scurtare o data pe saptamana. La picioare unghiile cresc mai greu, fiind suficient daca i le tai o data la doua saptamani. Taie drept unghiile de la picioare pentru a evita incarnarea lor, iar pe cele de la manute, rotunjit, altfel micutul se poate zgaria.
Masajul si gimnastica
Atat masajul, cat si gimnastica sunt foarte importante – mai ales daca-l obisnuiesti pe bebe cu ele din prima luna – deoarece fac transferul de la pozitia fetala, care oferea un spatiu limitat, la un spatiu mai mare, numai bun de explorat.
Obisnuieste-ti micutul cu aceste momente de rasfat atat dimineata, cat si seara, dupa baita. Atingerea mainilor tale si contactul vizual care se stabileste intre tine si bebelus ii ofera puiului informatii despre lumea din jurul sau. Masajul si gimnastica sunt indicate in vindecarea unor deficiente usoare, iar somnul si apetitul sunt si ele stimulate.