
De la pielea rosie de pe fundulet pana la colici sau diaree, toate problemele bebelusului au o rezovare.
Probleme bebelusului si strategii pentru mamici
Pielea
Majoritatea copiilor sufera de dermatita, fie de la scutec, fie din alte pricini. Foloseste sapunuri blande, fugi de materialele sintetice, schimba scutecele des, spala-l la fundulet de fiecare data cand inlocuiesti scutecul si aplica creme emoliente. Tine-l cu pielea descoperita, bine uscata, cand este cald afara.
Buricul
In primele doua saptamani dupa nastere, bontul ombilical ar trebui sa cada. Inainte insa si doua-trei zile dupa, ingrijirea buricului la nou nascut necesita o atentie sporita. Scutecul nu se asaza direct pe buric (ca sa respire pielea), iar local se curata zona, se usuca bine, se aplica antiseptic precum betadina sau alcoolul de 70 de grade si se presara la final pudra de baneocin.
Colicile
Pe langa ceaiul de anason si alte ceaiuri impotriva colicilor pe care i le poti da, ai grija sa elimini de fiecare data excesul de aer inghitit in timpul alaptarii.
Nasuc infundat
Foloseste ser fiziologic sau ceai de musetel pentru curatarea nasucului daca exista mucozitati fluide, apoi aspira-le cu ajutorul aspiratorului nazal.
Conjunctivita
Ochii trebuie curatati dimineata si seara cu ajutorul compreselor sterile imbibate cu ser fiziologic, de la unghiul extern al ochiului catre cel intern. Uneori sunt necesare si picaturi speciale. Laptele tau este un remediu natural foarte eficient cand micutul sufera de conjunctivita sau daca are un canal lacrimal blocat.
Voma
Daca da afara mare parte sau tot ce a mancat, iar voma nu apare doar imediat dupa masa, este posibil ca micutul sa se fi pricopsit cu o infectie intestinala.
Mergi la medic daca are si febra, ii lipseste pofta de mancare si are abdomenul umflat.
Diaree
Scaunele mai moi (cu continut lichid) si mai frecvente decat de obicei sunt simptome ale diareei. Cauzele acestei probleme a bebelusului pot fi multe, de la greseli de alimentatie (acestea fiind printre cele mai dese probleme in diversificarea lui bebe) pana la infectii cu bacterii sau virusuri. Il poti trata cu ceai de menta si chimen, dar daca plange mult si simptomele se agraveaza, trebuie dus la medic. Primul pericol este cel al deshidratarii.