
Dupa ce ati trait minunea celui dintai suras sau al primului dintisor, vine o vreme cand nu va doriti altceva decat sa-l vedeti zburdand prin casa, sperand ca asa veti scapa de griji.
Dac-ati banui cat de mult va inselati, ati savura din plin fiecare clipa petrecuta impreuna in primul an al vietii sale. Fiindca, din momentul in care va invata sa mearga, micutul va lua in stapanire casa.
Miracol tarziu?
Trebuie sa stiti, inainte de toate, ca desi capata foarte de timpuriu reflexul pasirii (pare sa mearga sau sa danseze atunci cand il tii de subtiori), copilul vostru va reusi sa faca primii pasi doar incepand cu 10-12 luni.
Chiar daca evenimentul se produce ceva mai tarziu, spre 18 luni, nu aveti motiv de ingrijorare. Doar atunci cand luna a 20-a nu a adus inca mult asteptatul prim pas este necesar un control de specialitate, pentru a exclude o disfunctie psihomotorie.
Carentele alimentare, unele afectiuni neuropsihice, greutatea copilului sau o defectuoasa profilaxie a rahitismului pot fi cauze ale intarzierii mersului.
Daca in urma unei examinari riguroase se va constata ca nu exista cauze medicale, trebuie sa reganditi ingrijirea sa. Nu cumva ii dati prea mult de mancare? Face suficienta miscare?
10 luni de cantonament
Poate parea exagerat, dar copiii se antreneaza intens, luni intregi, pentru proba olimpica a… mersului. In mare parte, aceasta etapa se desfasoara firesc, de la sine: pe masura ce micutul creste, el isi dezvolta muschii, iar miscarile lui capata o continuitate si o precizie din ce in ce mai mare.
La 7-8 luni, cei mai multi copii inainteaza de-a busilea, se ridica, se sprijina in genunchi, fac primii pasi daca sunt sustinuti, isi manifesta dorinta de a merge. In jurul varstei de 9 luni invata sa se catere, coordonandu-si miscarea picioarelor cu cea a bratelor, echilibrandu-si greutatea.
In jurul varstei de 10-11 luni, copilul are o mobilitate buna si a dobandit o multime de abilitati: se taraste pe fund sau pe genunchi, merge in patru labe, se ridica usor, se deplaseaza pe marginea canapelei si a tarcului, se rostogoleste pe podea.
Premergatorul, accesibil si comod, devine o tentatie pentru multi parinti. Desi ii ofera micutului libertate de miscare, medicii se opun acestei optiuni. Acestia spun ca este nesigur, intrucat permite anumite miscari inainte de vreme, ceea ce favorizeaza curbarea gambelor, mai ales pentru ca micutul paseste pe varfuri, si nu pe toata talpa, asa cum este normal la aceasta varsta.
Tarcul, in schimb, pare a fi un mijloc sigur, mai ales cel cu gratii. La 10 luni copilul se poate agata de barele fixe si ridica singur, iar in tarc are suficient spatiu de joaca. Daca merge deja, are posibilitatea sa-si antreneze toti muschii in conditii de siguranta. Exista si un tarc de voiaj, din plasa, care se pliaza si ii asigura micutului o cadere usoara.
Hamul din curele este nerecomandat inainte ca bebelusul sa invete sa mearga, dar poate fi de ajutor o data ce acesta a invatat sa paseasca. Hamul previne nu doar cazaturile, ci si luxarea articulatiei cotului sau umarului, frecventa la copiii mici tinuti de o singura manuta.
Cei mai multi copii merg in jurul varstei 1 an, insa incercarile vor fi la inceput destul de timide, pe varfuri, cu talpile in afara. O data ce a reusit sa plece, puiul vostru va incepe sa cerceteze cele mai ascunse colturi si sa se expuna unor noi pericole.
Asa ca va trebui sa fiti cu ochii in patru si sa-i blocati accesul la prize descoperite, cabluri, surse de caldura, obiecte ascutite, taioase, corpuri grele, dure sau casante, scari neprotejate, detergenti, medicamente, substante toxice.
Ghetute pentru campion
In sfarsit, aventura incepe, iar micutul are nevoie de ghetute. Nu pantofi, nu sandale si nici papuci. Specialistii recomanda ghetutele, dar nu chiar de la primii pasi, ci pe la 13-14 luni. Dar daca el merge de la 10 luni, sunteti nevoiti sa-l incaltati mai devreme.
O ghetuta sigura are masura potrivita, este inalta peste glezna, confectionata din piele sau dintr-un material care permite piciorului sa respire, are talpa normala, cu toc mic. Piciorul nu trebuie sa joace in gheata, dar nu este recomandat nici sa strangeti prea tare sireturile.