Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Când e normal pentru copil să facă primii pași?

Când e normal pentru copil să facă primii pași?

primii pasi

Mersul pe jos reprezintă un salt major în dezvoltarea copilului, iar numeroşi părinţi sunt îngrijoraţi de momentul în care se va întâmpla. Fiecare copil învaţă să meargă în propriul său ritm – prin urmare, dacă micuţul prietenei tale face deja primii paşi, însă al tău încă nu, nu înseamnă neapărat că este o problemă.

Când va face copilul primii paşi?

Cei mai mulţi copii fac primii paşi în jurul primei lor aniversări, dar intervalul de vârstă variază de la 9 la 18 luni. Nu te îngrijora dacă lucrurile nu se întâmplă ca la carte! De pildă, unii copii nu merg de-a buşilea, ci merg direct în picioare. Important în această etapă este faptul că năzdravanul tău îşi foloseşte mâinile şi picioarele pentru a deveni mobil. Ştiai că este nevoie de peste 1.000 de ore de practică de la momentul în copilul stă în poziţie verticală şi până la cel în care face primii paşi de unul singur?

Citește și: Cum îți obișnuiești copilul să mănânce singur

În cazul în care observi oricare dintre aceste semne, înseamnă că primii paşi nu sunt departe:

Se rostogoleşte şi se învârte în jurul lui de-a buşilea;

Merge (de-a buşilea) cu spatele;

Urcă scările folosindu-se de mâini;

Compară progresele pe care le-a făcut acum cu stadiul în care se afla cu o lună înainte. A realizat ceva în plus, îşi ridică mai mult corpul de pământ? Dacă răspunsul este afirmativ, nu ai de ce să-ţi faci griji.

primii pasi

Cum îl poţi ajuta?

De la naştere: Ajuta-l să-şi dezvolte musculatura spatelui (iată un motiv pentru care bebeluşul trebuie să stea pe burtică – ridicarea capului în timp ce stă pe burtă este un exerciţiu care dă rezultate la bebeluşi).

După ce stă în funduleţ: Exersaţi echilibrul şi mobilitatea. Balansează o minge înainte şi înapoi sau mişcă o jucărie stânga – dreapta pentru a-l încuraja să se întindă după ea.

Face primii paşi cu ajutor: Când începe să-şi lase amprentele pe toată mobila din casă, îi poţi veni în ajutor punându-i la îndemână un mobilier solid, de care se poate sprijini, fără să cadă peste el sau să se lovească (deci fără colţuri ascuţite). În această etapă nu ştie încă să se aşeze în funduleţ din poziţia stând în picioare, aşa că fi prin preajmă pentru a ajuta nazdrăvanul şi pentru a nu se lovi prea tare la funduleţ.

Citește și: Cum îi învăţați pe copii să fie mereu politicoși?

Măsuri de siguranţă în perioada primilor paşi

Dacă ai mobilă cu colțuri ascuțite, fixează pe acestea protecții pentru copii.

Asigură-te că toate piesele de mobilier sunt fixate pe pereți, pentru a nu se răsturna.

Curăţă drumul de obiecte de care se poate împiedica.

Instalează porţi de siguranţă, pentru a nu-i permite celui mic accesul în zone unde se poate accidenta.

Blochează accesul la sertarele sau dulapurile cu substanţe toxice. Ideal este să blochezi toate sertarele, pentru ca cel mic să nu le tragă peste el.

 

 

 

Sursă foto: iStock

 

Comments

comments

Lasă un răspuns