
Implinise un an si baiatul meu inca nu mergea. La un an si doua luni, eram mereu intrebata daca a inceput sa mearga de unul singur. Mergea de-a busilea, mergea chiar si in doua picioare, dar nu avea curajul sa-mi dea drumul la mana. Era vioi si comunicativ. Totusi, am inceput sa ma ingrijorez. Insa, intr-o dupa-amiza, in parc, mi-a dat drumul la mana si de atunci a mers singur. A inceput cand a vrut si cand s-a simtit pregatit.
Trebuie sa te ingrijorezi ca micutul tau nu face primii pasi?
Peter Rosenbaum, profesor de pediatrie la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario spune ca exista mari diferente intre copii atunci cand vine vorba de primii pasi. "Unii copii fac primii pasi de la 9 – 10 luni, iar altii la 16 luni sau chiar mai tarziu." Rosenbaum subliniaza importanta calitatii miscarii, care uneori este mai importanta decat varsta sau capacitatea de a merge in picioare. "De exemplu, un copilas de 15 luni, care nu merge, dar este activ, merge de-a busilea nu trebuie sa te ingrijoreze. In schimb, un motiv serios de ingrijorare este daca e rigid si ii lipseste tonusul muscular", explica acesta.
In al doilea rand, nu trebuie uitat gradul de prematuritate al copilului. De exemplu, un copil de 13 luni, nascut prematur cu opt saptamani, va avea o dezvoltare mai apropiata de un copil de 11 luni.
In concluzie, intarzierea mersului indica rareori o problema. Trebuie mai degraba sa fii atenta daca sunt intarzieri in alte domenii cum ar fi de vorbirea, interactiunea sociala si abilitatile motorii fine.
Urmareste miscarile pe care le face copilul tau, chiar daca nu merge
Lisa Rivard, fizioterapeut pediatru in Hamilton, Ontario, sugereaza sa urmaresti urmatoarele aspecte:
- Daca micutul utilizeaza in mod egal ambele parti ale corpului
- Daca se poate ridica si aseza de unul singur
- Daca se taraste in patru labe
- Daca se plimba sprijinindu-se de mobila
- Daca isi sustine greutatea trupului pe ambele picioare atunci cand il sustii.
Ajuta-l sa faca primii pasi
Iti poti ajuta copilul sa faca primii pasi purtandu-l mai rar in brate si implicandu-l in jocuri de miscare, cum ar fi sa-l provoci se tarasca peste perne sau in genunchi. Aceste exercitii ii ajuta sa-si dezvolte echilibrul, coordonarea si increderea.
Important: Nu face comparatii, dezvoltarea variaza de la copil la copil, in functie de experienta si de motivatie. Nu exista doi copii la fel.