
Perioada sarcinii este oarecum plină – pe lângă sfaturi – şi de păreri despre cum va fi bebe când va veni pe lume. Va plânge sau va dormi toată noaptea, va mânca, va fi cuminte… Toate acestea le vei afla la momentul potrivit.
Copiii nu sunt toţi la fel, aşa că nu există nici sfaturi universal valabile. De starea ta de bine din perioada sarcinii va depinde mult informaţia genetică transmisă, iar după naştere, un rol important îl va juca ajutorul primit din partea celor dragi.
Cum va fi primul an cu bebe
Păstrează-ţi calmul
Studiile au arătat că părinţii care îşi cresc copiii cu stres şi tensionaţi au parte de copii tensionaţi. Micuţii tind să preia starea părinţilor şi să devină agitaţi şi nervoşi. Acest lucru îngreunează sarcina celor mari de a-i creşte. Este foarte important să rămâi calmă, să nu reverşi asupra copilului tău o dispoziţie care i-ar dăuna stării lui de linişte. Cu calm, vei putea descoperi ceea ce are el nevoie, vei înţelege dorinţele lui şi vei putea schimba, dacă e nevoie, ceea ce nu e ok în comportamentul lui. Stă în puterea ta să îi modelezi personalitatea şi să zâmbeşti alături de el.
Recreează confortul din burtică
Mulţi micuţi devin agitaţi atunci când duc dorul mediului din uter. Specialiştii recomandă părinţilor să recreeze confortul pierdut de bebe.
Scutecele: deşi poate părea demodat, înfăşatul în scutec poate fi foarte util pentru liniştea bebeluşului.
Culcatul pe o parte: e posibil să devină confortabil după masă, când laptele trebuie digerat de stomac.
Vorbitul în şoaptă: bebe a fost obişnuit cu sunete estompate în burtica ta. Acum sunetele sunt percepute mai puternic, iar bebe se simte deranjat de ele. Vorbeşte-i calm, blând şi obişnuieşte-l treptat cu sunetele din lumea reală.
Legănatul: bebeluşii sunt obişnuiţi cu mişcările pe care le simţeau în burtica ta. Recreează aceste mişcări aşezându-l într-un leagăn sau în maşină
Suptul: ajută-l să se liniştească aşezându-l la sân sau oferindu-i o suzetă, o sticlă cu biberon sau degetul.
Stabileşte-i programul
O rutină a zilei va face lucrurile mult mai uşoare. Bebeluşilor e greu să le stabileşti un program, pentru că mănâncă des şi se trezesc la fel de frecvent. Pentru a avea un copil liniştit şi pentru a te bucura de momente de linişte, încearcă să-i stabileşti un program. Îl vei face să înţeleagă regulile lumii noi, la care trebuie să se acomodeze. E bine să păstrezi cu sfinţenie rutinele zilei: masa, programul de somn sau baia.
Păstraţi legătura
Contactul fizic cu bebeluşii este extrem de important pentru starea de bine a micuţilor. Studiile au arătat că un copil purtat la piept, în marsupiu, care simte permanent corpul mamei aproape, este mai liniştit decât un copil purtat în cărucior. Poţi să fii aproape de copilul tău în multe feluri în cursul zilei: masează-i corpul, faceţi o băiţă împreună. Nu este obligatoriu să îl ţii mereu în braţe, dar ajută-l să se liniştească rămânând aproape de el.
Învaţă-l să se amuze
A-ţi învăţa copilul să se amuze singur este o lecţie importantă în dezvoltarea lui. Micuţii scot tot felul de sunete drăguţe, iar tu trebuie să fii mereu lângă el ca să îl faci să se simtă în siguranţă şi să îl ajuţi să exploreze. Ajută-l să descopere zgomote şi imagini noi arătându-i lumea prin fereastra casei.
Schimbă ce nu merge
Dacă din motive bine întemeiate copilul nu poate fi alăptat şi este hrănit cu lapte formulă, este posibil să te confrunţi cu episoade de plâns şi nemulţumire ale bebeluşului. Te-ai gândit că motivul nefericirii sale poate fi chiar laptele formulă? Stă în puterea ta să îi readuci zâmbetul pe buze. Trebuie doar să te adresezi pediatrului şi să îi ceri ajutorul. Acesta îţi poate recomanda să încerci alte mărci de lapte formulă decât cea pe care o papă până o vei găsi pe cea potrivită.