Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Principiile diversificarii alimentatiei la prematur

Principiile diversificarii alimentatiei la prematur

Diversificarea alimentatiei este un proces care se face in timp: alimentele noi vor fi introduse pe rand (nu doua in aceeasi zi) si numai in absenta semnelor de boala.

Diversificare alimentatiei incepe cu supa de legume, urmeaza piureul de legume, fructele (mere, piersici, citrice), carnea de gaina sau vita (se va evita carnea de animal tanar – pui sau vitel – care este alergizanta si contine mari cantitati de gelatina, proteina de calitate inferioara), galbenusul de ou. Nu se vor folosi conservanti, dulciuri concentrate.

Deprinderile alimentare se formeaza in primul an de viata, asa ca este foarte important ca alimentatia sa fie cat mai echilibrata. Nu uita ca bebelusul nu este un adult, deci nici alimentatia lui nu trebuie sa fie ca aceea a adultului.

Prematurii au necesitati mai mari

Asa mititel cum e, puiul tau are si el anumite preferinte, de care e bine sa tii seama. Mamicile cu gemeni stiu ca, de foarte mici, desi crescuti in acelasi mediu, copiii pot avea personalitati si preferinte deosebite.
Pentru orice problema care poate aparea este bine sa ceri sfatul medicului pediatru. Tot la indicatia acestuia poti administra bebelusului tau suplimente orale de vitamine si minerale. Prematurii au necesitati mai mari, iar anemia, de exemplu, poate aparea mai precoce, prin epuizarea rezervelor de fier insuficient constituite in perioada intrauterina. Ca urmare, poate fi necesara administrarea de preparate cu fier chiar de la o luna si jumatate. Administrarea de vitamina D incepe de obicei inca din maternitate.

Flourura de sodiu se poate administra dupa 6 luni, cu conditia asigurarii continuitatii (intreruperea administrarii pentru cateva zile creeaza un risc de aparitie brusca a cariilor dentare).

 

Comments

comments

Lasă un răspuns